Η Ολλανδία θα απαγορεύσει σε όλους τους μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών συνέστησε σε όλους τους Ολλανδούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Τα εξωτερικά σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των αγαθών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών.

«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.