Σε 65 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Σερβία, καθώς αυξήθηκαν κατά 8 σε σχέση με χθες βράδυ. Η χώρα βρίσκεται από προχθές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν για το κοινό μόνο ηλεκτρονικά ενώ και στον ιδιωτικό τομέα ως επί το πλείστον εφαρμόζεται η προτροπή της κυβέρνησης για εργασία από το σπίτι. Τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, η κίνηση ωστόσο είναι αισθητά μειωμένη. Τα εστιατόρια και οι καφετερίες δουλεύουν μέχρι τις 8:00 το βράδυ και σε αυτούς τους χώρους απαγορεύεται ο συνωστισμός άνω των πενήντα ατόμων. Στους δρόμους η κίνηση είναι περιορισμένη, ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στη σύσταση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η πρωθυπουργός, Άνα Μπέρναμπιτς, ανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου νέα μέτρα που θα υποχρεώνουν τους ηλικιωμένους να μένουν στο σπίτι. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία ατόμων άνω των 65 ετών. Διευκρίνισε ότι, όσοι δεν έχουν κάποιον να τους βοηθάει για την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών, θα μπορούν να απευθύνονται σε ειδικά τηλέφωνα στους Δήμους και εθελοντές θα τους φέρνουν τα πράγματα που παρήγγειλαν στο σπίτι. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση των νέων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελοντισμού.

Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι κλειστά ενώ σήμερα κλείνουν και οι φοιτητικές εστίες. Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Ηλεκτρονικής Διδασκαλίας» για τα παιδιά προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης και από σήμερα για τους μαθητές της μέσης εκπαίδευσης.

Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, διαθέτοντας το τρίτο πρόγραμμα για την προσχολική και δημοτική εκπαίδευση και πλατφόρμα καναλιών του διαδικτύου για την μέση εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούν κλειστό κύκλωμα διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων άρχισαν από σήμερα να κυκλοφορούν στρατιωτικές περίπολοι, οι οποίοι επιβλέπουν κυρίως την εφαρμογή του μέτρου για απαγόρευση συνάθροισης άνω των 50 ατόμων στα εστιατόρια και τις καφετερίες.

Προκειμένου να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας, η σερβική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Κίνα για βοήθεια σε ιατρικό προσωπικό, τεχνολογικό νοσοκομειακό υλικό, τεστ επιχρίσματος για τον κορονοϊό, όπως επίσης μάσκες και αντισηπτικά. Το Πεκίνο, μέσω της κινέζικης πρεσβείας στο Βελιγράδι, διαβεβαίωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φτάσουν ιατρικό προσωπικό και κάποιες ποσότητες υλικού που είχε ζητήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, τον οποίο ενημέρωσε ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση, η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια σε τεστ για τον εντοπισμό του κορονοϊού.

Στο Κόσοβο, μέχρι σήμερα 17 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 16 κρούσματα, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις, έκλεισαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όπως επίσης τα εστιατόρια, οι καφετερίες και τα ξενοδοχεία.