Μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Μαρτίου, καθώς τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, που αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν ζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία αυτή δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε στην Μέρκελ ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε, επίσης, την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.