Τα 109 έφτασαν τα κρούσματα κορονοϊού στο Βέλγιο, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν. Όπως εξήγησε το υπουργείο Υγείας, χθες Πέμπτη διενεργήθηκαν 441 τεστ και εντοπίστηκαν 59 νέα κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

«Αν και οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία, εντοπίζουμε μετάδοση και στην κοινότητα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για συγγενείς των ατόμων που επέστρεψαν από την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Βέλγιο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η Βελγίδα υπουργός Υγείας Μάγκι Ντε Μπλοκ επέκρινε σήμερα την απόφαση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να απαγορεύσουν τις εξαγωγές προστατευτικού εξοπλισμού κατά του νέου κορονοϊού.

«Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την κατανομή του προστατευτικού εξοπλισμού», δήλωσε η Ντε Μπλοκ προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν δύο χώρες που απαγορεύουν κάθε εξαγωγή» αυτό «δεν συνάδει με το πνεύμα της ΕΕ. Το λέω με ευγενικό τρόπο» πρόσθεσε χωρίς να κατονομάσει τις χώρες.

Απαγορεύσεις και επιτάξεις

Μάσκες, γάντια, γυαλιά, απολυμαντικά και προστατευτικές στολές: πολλές είναι οι χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για «την άμεση εξάντληση» των αποθεμάτων.

Η Γερμανία απαγόρευσε την Τετάρτη την εξαγωγή ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού, κυρίως των μασκών. Η Τσεχία απαγόρευσε την εξαγωγή μασκών και αντισηπτικών.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν υπογράμμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα «που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο δεν θα πρέπει να εμποδίσουν τον επαρκή εφοδιασμό σε προστατευτικό εξοπλισμό».

«Ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να πάει στο νοσηλευτικό προσωπικό στις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στη Γαλλία, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία covid-19 μετά την Ιταλία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτάσσουν τα αποθέματα μασκών όπως και όλη την παραγωγή τους προκειμένου να μπορούν να τις διανέμουν κατά προτεραιότητα στο ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς από τον νέο κορονοϊό.

Η Ιταλία δεν παράγει μάσκες και τις επόμενες δύο ημέρες θα εισάγει 800.000 από τη Νότια Αφρική, όμως χρειάζεται ακόμη δεκάδες χιλιάδες επιπλέον για να αντιμετωπίσει την επιδημία.

«Χρειάζεται να εγγυηθούμε ότι οι επαγγελματίες μας είναι 100% προστατευμένοι», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτσεχ, ζητώντας να «επιταχυνθούν» οι διαδικασίες για τη μαζική αγορά προστατευτικών υλικών την οποία έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία συμμετέχουν 20 χώρες μέλη.