Περίπου 150 στρατιώτες καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο και εκατοντάδες άλλοι σε ποινές φυλάκισης από ειδικό δικαστήριο του Μπανγκλαντές για τη συμμετοχή τους σε μια αιματηρή ανταρσία που έγινε στις αρχές του 2009 από την οποία έχασαν την ζωή τους δεκάδες αξιωματικοί, σύμφωνα με αξιωματούχους του δικαστηρίου.

«Τουλάχιστον 150 στρατιώτες της μεραρχίας των BDR (Τουφέκια του Μπανγκλαντές) καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη σφαγή αξιωματικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας Μπαχάρουλ Ισλάμ καθώς βρισκόταν μπροστά στο ειδικό δικαστήριο στην Ντάκα που έλαβε την απόφαση αυτή.

Σε περίπου 400 άλλους στρατιώτες, από τους συνολικά 823 που δικάζονταν, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έως και 14 ετών.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής καταδίκης σε πολλούς από τους στρατιώτες αυτούς που δικάζονταν για ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια, συνομωσίες και άλλα εγκλήματα.

Η ανταρσία αυτή στις 25 Φεβρουαρίου του 2009, η οποία διήρκεσε περίπου τριάντα ώρες, είχε γίνει στους κόλπους των «Τουφεκιών του Μπανγκλαντές» μια μονάδα που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των συνόρων.

Έρευνα που διεξήχθη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για χρόνια οι στρατιώτες της μονάδας αυτής ήταν απογοητευμένοι και οργισμένοι καθώς ζητούσαν μάταια αυξήσεις στους μισθούς τους όπως και μια βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Αυτοί που στασίασαν έκλεψαν 2.500 όπλα προτού διακόψουν μια ετήσια σύνοδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της μονάδας τους και τους σκοτώσουν. Τουλάχιστον 57 αξιωματικοί σκοτώθηκαν και οι ακρωτηριασμένες σοροί τους πετάχτηκαν στους υπονόμους ή σε ομαδικούς τάφους.

Πρόκειται για την πιο σημαντική στάση στις τάξεις του στρατού στην ιστορία της χώρας. Οι νεκροί από αυτήν είχαν ανέλθει συνολικά σε 74, οι περισσότεροι από τους οποίους έχασαν την ζωή τους με πολύ βίαιο τρόπο: τους βασάνισαν, τους έκοψαν κομμάτια, ή ακόμη τους έκαψαν ζωντανούς.

«Οι ωμότητες που διαπράχθηκαν ήταν τέτοιου μεγέθους που ούτε οι σοροί δεν έγιναν σεβαστοί», σημείωσε ο δικαστής Μοχάμαντ Αχταρουτζαμάν κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Ο δικαστής ανακοίνωσε παράλληλα την αθώωση περίπου 270 κατηγορουμένων.

Εκτός από την δίκη αυτή που έγινε σε πολιτικό δικαστήριο, στρατοδικεία έχουν ήδη αποφανθεί για την τύχη περίπου 6.000 στρατιωτών που κατηγορούνται επίσης ότι μετείχαν στην στάση αυτή, η οποία είχε εξαπλωθεί στη συνέχεια σε περίπου σαράντα μεθοριακά φυλάκια σε όλη την χώρα.

Οι 823 στρατιώτες που δικάστηκαν από το ειδικό δικαστήριο της Ντάκας θεωρούνται ως αυτοί που υποκίνησαν και πραγματοποίησαν την εξέγερση αυτή. Εξάλλου 23 πολίτες δικάστηκαν επίσης για συμμετοχή σε συνωμοσία σε σχέση με την υπόθεση αυτή.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε σήμερα υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των κατηγορουμένων που δικάστηκαν από το ειδικό δικαστήριο της Ντάκας για να είναι δυνατό να εξασφαλιστεί ότι αυτοί θα είχαν μια δίκαιη δίκη.

«Η δίκη εκατοντάδων ανθρώπων σε μια τεράστια δικαστική αίθουσα, με κατηγορούμενους που σχεδόν δεν είχαν πρόσβαση σε έναν δικηγόρο, συνιστά προσβολή των διεθνών κριτηρίων για την απονομή δικαιοσύνης», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, υπεύθυνος της πτέρυγας στην Ασία της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης.