Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο τα ποσοστά των λαϊκιστών να υπερβούν το 25% στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο, πράγμα που θα είχε ως αποτέλεσμα να ναυαγήσουν οι προσπάθειες ανάκαμψης στο εσωτερικό της ΕΕ, ενώ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως ο κυβερνητικός συνασπισμός αριστεράς-δεξιάς, του οποίου ηγείται, θα μπορούσε να διαρκέσει ως το 2015, παρά την κλιμάκωση των εντάσεων στους κόλπους του εξαιτίας της ενδεχόμενης αποπομπής από το κοινοβούλιο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Λέτα δήλωσε πως θέλει να απευθύνει «ένα μήνυμα προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη»: «Υποτιμούμε πολύ τον κίνδυνο να βρεθούμε το Μάιο με το πιο αντιευρωπαϊκό Ευρωκοινοβούλιο της Ιστορίας, να ενισχυθούν όλα τα ευρωσκεπτικιστικά και λαϊκιστικά κόμματα και κινήματα».

«Στην επόμενη βουλή, η βασική προσδοκία θα έπρεπε να είναι να περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, μια προσδοκία που το πιο ευρωσκεπτικιστικό Ευρωκοινοβούλιο της Ιστορίας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ναυάγιο. Μια μεγάλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη: αυτή της Ευρώπης των λαών εναντίον της Ευρώπης των λαϊκισμών», υπογράμμισε.

«Αν οι λαϊκιστές στην Ευρώπη ξεπεράσουν το 25%, αυτό θα είναι πολύ ανησυχητικό», υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Λέτα απέδωσε την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού σ’ ένα «έλλειμμα Ευρώπης» και στον «κατατεμαχισμό των θεσμών».

«Ποια είναι η Ευρώπη που μας αντιπροσωπεύει; Εξακολουθούμε να κομπιάζουμε στην απάντηση και αυτό αποτελεί το μεγάλο ατού ενός Μπέπε Γκρίλο, μιας Μαρίν Λεπέν (της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Κόμματος) και του Νάιτζελ Φάρατζ (αρχηγού του κόμματος για την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου), όλων των ευρωπαϊκών λαϊκισμών», δήλωσε ο Λέτα.

Με φόντο την κρίση στην Ιταλία, ο πρώην κωμικός Γκρίλο ίδρυσε το κίνημα των Πέντε Αστέρων που τάσσεται εναντίον των κομμάτων και μέμφεται την Ευρώπη. Ο κίνδυνος να έρθει πρώτο το κίνημα αυτό στις ιταλικές ευρωεκλογές «είναι πολύ μεγάλος», παραδέχθηκε ο Λέτα, «διότι οι ευρωεκλογές συνιστούν το καλύτερο πεδίο για να εκφράσει το λαϊκισμό του».

Ο Λέτα δήλωσε πάντως πως έχει την πρόθεση να προχωρήσει μπροστά και είναι πεπεισμένος πως μπορεί να το κάνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό του ως τις βουλευτικές εκλογές που μπορεί να διεξαχθούν το 2015 βάσει ενός μεταρρυθμισμένου εκλογικού συστήματος.

Μια επιτροπή της Γερουσίας αποφάσισε την Τετάρτη ότι η ψηφοφορία του σώματος για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι θα πρέπει να είναι φανερή και όχι μυστική, προκαλώντας την οργή των υποστηρικτών του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των ΜΜΕ.

Η ψηφοφορία επιδείνωσε επίσης τις εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι και τους μετριοπαθείς που έχουν συνασπισθεί γύρω από τον γραμματέα του κόμματος Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος θέλει να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Λέτα.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα, με ερώτημα την αποπομπή του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει καταδικασθεί για φορολογική απάτη, αποτελεί πηγή διενέξεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους κεντροδεξιούς βουλευτές του τελευταίου και τους βουλευτές της κεντροαριστεράς υπό τον Λέτα.

Ο Μπερλουσκόνι αμφισβητεί την ισχύ του νόμου βάσει του οποίου αντιμετωπίζει την αποπομπή του και έχει απειλήσει να αποσύρει την υποστήριξη από τον Λέτα αν η Γερουσία ψηφίσει να τον αποπέμψει.

Η κυβέρνηση Λέτα είχε σχεδόν καταρρεύσει πριν από ένα μήνα, όταν ο Μπερλουσκόνι είχε προσπαθήσει να αποσύρει τους υπουργούς του. Στη συνέχεια ο μεγιστάνας των ΜΜΕ έκανε ξαφνική στροφή 180 μοιρών αφού μερικοί στο κόμμα του αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν.

«Κερδίσαμε μια πολύ περίπλοκη μάχη: από τις 2 Οκτωβρίου, έχουμε περισσότερη ισχύ και κοιτάζω το μέλλον με εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Λέτα στη «Λα Στάμπα».