Ενθουσιασμός και συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που επικρατούσαν έξω από το ορυχείο Σαν Χοσέ μόλις ανέβηκε στην επιφάνεια ο πρώτος μεταλλωρύχος.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίηση και τη χαρά του για την επιτυχή έκβαση της πρωτοφανούς επιχείρησης.

Για την εξέλιξη της επιχείρησης απεγκλωβισμού διαβάστε εδώ.

«Σ’ αυτή την επιχείρηση διάσωσης εμείς οι Χιλιανοί βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό», είπε μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος και εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν την 5η Αυγούστου όταν κατέρρευσε μια στοά στο ορυχείο στην έρημο Ατακάμα.

Πρόκειται για «μια υπέροχη νύχτα που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσει ποτέ. . . Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων», πρόσθεσε συγκινημένος ο Πινέρα, ευχαριστώντας το θεό και τους διασώστες για την επιχείρηση.

Όταν βγήκε ο πρώτος μεταλλωρύχος «νιώσαμε, όλοι οι Χιλιανοί, υπερήφανοι», τόνισε, προαναγγέλοντας πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς.

Ο Πινέρα εντόπισε και τον «μαγικό αριθμό 33»: 33 εργαζόμενοι και τα ψηφία της ημερομηνίας που άρχισε η επιχείρηση [13.10.10] αθροιζόμενα δίνουν 33.

Η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη από τεχνικής πλευράς. Τις πρώτες 17 ημέρες οι μεταλλωρύχοι δεν είχαν καμιά επαφή με τον έξω κόσμο. Έτρωγαν μια κουταλιά τόνο και μια γουλιά γάλα, μια φορά την ημέρα. Τα βράχια στην έρημο Ατακάμα κάτω από οποία παγιδεύτηκαν είναι σκληρά και όχι πάντοτε σταθερά. Όταν οι διασώστες τους βρήκαν στις 22 Αυγούστου κι άρχισαν να σκάβουν για να τους φθάσουν, μια δεύτερη κατάρρευση τους ανάγκασε να σταματήσουν και να ξαναρχίσουν τα πάντα από την αρχή.

Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές από τις οποίες μικρές κάψουλες μετέφεραν τρόφιμα, ρούχα κι άλλα αναγκαία για την επιβίωση των παγιδευμένων.

Αρχικά πιστευόταν ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε ως τον Δεκέμβριο, αλλά τελικά ένα από τα τρυπάνια κέρδισε τον αγώνα δρόμου. Στην επιχείρηση βοήθησαν ειδικοί της NASA, γυμναστές, αλλά και ψυχολόγοι. Το πολεμικό ναυτικό της Χιλής και μηχανικοί της εταιρίας Codelco σχεδίασαν και κατασκεύασαν τρεις πρωτότυπους θαλάμους, με συσκευές οξυγόνου και εξοπλισμό, ειδικά για τις συνθήκες στο ορυχείο.

Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες όλων έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Δείτε φωτογραφίες