Σχεδόν 150 άνθρωποι που κρατούνταν όμηροι από τους αυτονομιστές μουσουλμάνους στη Ζαμποάνγκα, στις νότιες Φιλιππίνες, απελευθερώθηκαν ή κατάφεραν να δραπετεύσουν χθες το βράδυ και σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως η μάχη της Ζαμποάνγκα, ενός μεγάλου λιμανιού στις νότιες Φιλιππίνες όπου οι αυτονομιστές διεξάγουν οδομαχίες εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, στοίχισε τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους.

Συνολικά 86 αντάρτες του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MNLF), εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, τον αντισυνταγματάρχη Ραμόν Ζαγκάλα.

Στον προηγούμενο απολογισμό αναφέρονταν 61 νεκροί.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν όμηροι των ανταρτών, ενώ 90.000 έχουν διαφύγει από την πόλη από τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας που την κατέλαβαν εκατοντάδες μαχητές του MNLF.

Ο απολογισμός παραμένει πάντως προσωρινός διότι, παρόλο που οι επίλεκτες δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει περίπου το 70% των ζωνών που κατείχαν οι αντάρτες σε δύο παραλιακά χωριά κοντά στη Ζαμποάνγκα, γύρω στους εκατό αντάρτες εξακολουθούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, ο Τσικίτο Μαλάγιο, συνελήφθη εξάλλου το πρωί από τους αντάρτες.

«Είναι ένα λυπηρό γεγονός που υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της κατάστασης», παραδέχθηκε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο ταξίαρχος Ντομίνγκο Τουτάαν.

Περίπου 200 μαχητές του MNLF έφθασαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Ζαμποάνγκα, ένα λιμάνι με πληθυσμό σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους του οποίου ο ιδρυτής του MNLF είχε κηρύξει μονομερώς λίγο νωρίτερα την ανεξαρτησία.

Εκατοντάδες κάτοικοι βρέθηκαν παγιδευμένοι από τους αντάρτες ενώ χιλιάδες άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με το στρατό, οι άνδρες του MNLF συνέλαβαν εκατοντάδες ομήρους για να τους μετατρέψουν σε ανθρώπινες ασπίδες.

Σχεδόν 150 εξ αυτών απελευθερώθηκαν ή δραπέτευσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη χάρη στην προώθηση των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Χθες ο στρατός εξαπέλυσε για πρώτη φορά αεροπορικές επιδρομές, επιτρέποντας στους στρατιωτικούς να διεισδύσουν στις ζώνες που κατέχονται από τους αντάρτες.