Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ, έπειτα από την κατηγορία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το Ιράν «ενορχήστρωσε» μια επίθεση στην διπλωματική αποστολή.

«Η Αμερική έχει το εκπληκτικό θράσος να αποδίδει στο Ιράν τις διαδηλώσεις του ιρακινού λαού ενάντια στην βάρβαρη δολοφονία (από την Ουάσινγκτον) τουλάχιστον 25 Ιρακινών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Αμπάς Μουσαβί σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τραμπ τόνισε στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μαχντί την ανάγκη προστασίας του αμερικανικού προσωπικού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ιρακινό πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντ Μαχντί και τόνισε την ανάγκη προστασίας του αμερικανικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, μετά την επίθεση διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του αμερικανικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων στο Ιράκ», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Παράλληλα σήμερα το βράδυ, ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ αποδοκίμασε τις απόπειρες παραβίασης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα, δηλώνοντας ότι αυτές αποτελούν μια παράβαση δεσμευτικών διεθνών συμφωνιών για την προστασία ξένων αποστολών που η ιρακινή κυβέρνηση έχει υπογράψει.

«Η ειρηνική διαδήλωση είναι ένα δικαίωμα εγγυημένο και προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά η επίθεση σε ξένες αποστολές είναι ενάντια στα συμφέροντα και τη διεθνή φήμη της χώρας», ανέφερε ο Σαλίχ, καλώντας τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύσουν όλες τις ξένες αποστολές και τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την περίμετρο της πρεσβείας.