Την πολεμική της μηχανή ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επισήμανε, ετοιμάζεται πύραυλος εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής, με τον οποίο θα εξοπλιστούν τα αεροπλάνα που θα κατασκευαστούν, καθώς και τα ήδη υπάρχοντα. Όλα αυτά, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική και παράτυπη συμπεριφορά της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές του Bozdogan, του πρώτου τουρκικού εθνικού πυραύλου αέρος-αέρος. Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία η μαζική παραγωγή με εγχώριες και εθνικές δυνατότητες του πυραύλου, ο οποίος είναι αντίστοιχος τους αέρος-αέρος που αγοράζει η χώρα έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρεται, πραγματοποιήθηκαν με πλήρη ευστοχία από πλατφόρμα εκτόξευσης οι καθοδηγούμενες βολές του Bozdogan, ο οποίος θα ενσωματωθεί στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Καθώς πέρασε με επιτυχία από τις πρώτες δοκιμές, θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος και στα F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Bozdogan, που διαθέτει ανιχνευτή υπέρυθρης ακτινοβολίας, θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2020.

Η Τουρκία έγινε μια από τις εννιά χώρες στον κόσμο που μπορούν να κατασκευάσουν πυραύλους αέρος-αέρος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε ανάρτησή του στο Twitter, κομπάζει για το γεγονός πως η βιομηχανία όπλων  της χώρας παρέδωσε πρόσφατα στις Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από 12.000 εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής τυφέκια MPT-76 με αποτέλεσμα να έχουν πλέον ξεπεράσει τις 52.000 τα όπλα αυτού του τύπου που βρίσκονται στα χέρια Τούρκων στρατιωτικών.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα εξέδωσε δύο παράτυπες NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει για πολλές μέρες μέσα στον Δεκέμβριο, περιοχή νότια της Κύπρου, κοντά στο σημείο που πλέει το ερευνητικό σκάφος της Barbaros. Η δέσμευση αφορά ναυτικές ασκήσεις με τη χρήση και πυρών, προφανώς σε μια προσπάθεια εκφοβισμού.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προχώρησε και σε ανεπίσημες δοκιμές των ραντάρ των S-400 με πτήσεις μαχητικών της. Το θέμα είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι όλα έτοιμα, η γραφειοκρατία στη Βουλή καθυστερεί την τροπολογία που θα στείλει 85 ελληνικά F-16 για αναβάθμιση στη διαμόρφωση Viper.

Κύκλοι στο ΥΠΕΘΑ, τους οποίους επικαλείται το news.gr, πραγματικά δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο της καθυστέρησης, καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η τροπολογία αυτή έπρεπε να έχει ήδη περάσει από τη Βουλή, ώστε το πρώτο F-16 να μπει  στο εργοστάσιο και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, ανάμεσα σε αυτά που θα έχει το «νέο» F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάθε οπλικό σύστημα που υπάρχει στο σύγχρονο οπλοστάσιο, μεταξύ των οποίων και ο AGM-88Ε HARM. Πρόκειται για πύραυλο-«φονιά» των εχθρικών ραντάρ (όπως οι S-400) με πολύ ανώτερες δυνατότητες από τον πύραυλο ιδίου τύπου, αλλά προγενέστερης έκδοσης που διαθέτει ήδη η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.

Η δυνατότητα αυτή και μόνο καθιστά επιτακτική την επίσπευση των όποιων γραφειοκρατικών εμποδίων καθυστερούν την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών, καθώς ανάμεσα στα άλλα θα δώσει και μια κάποια «λύση» για τους τουρκικούς S-400. Θέματα που έχουν να κάνουν με την Εθνική Άμυνα δεν μπορούν να περιμένουν πλέον…