Ολοένα και μεγαλύτερη πίεση δέχεται η κυβέρνηση της Γεωργίας, με περίπου 20.000 διαδηλωτές να βγαίνουν αργά χθες το βράδυ (25/11) στους δρόμους της Τιφλίδας, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσφορία τους για το κυβερνών κόμμα, το οποίο δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις μετά τη βίαια αστυνομική καταστολή της προηγούμενης εβδομάδας.

Κρατώντας σημαίες της χώρας και της Ε.Ε., διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, φωνάζοντας «Αλλαγή!» και «Παραίτηση!». Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο, του οποίου έκλεισαν τις εισόδους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν περισσότερες από δέκα ημέρες μετά την απόρριψη από τους βουλευτές του νομοσχεδίου που προέβλεπε την κατάργηση του μικτού εκλογικού συστήματος και την εισαγωγή του αναλογικού εκλογικού συστήματος, που επρόκειτο να εφαρμοστεί στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2020.

Υπό την πίεση του δρόμου, ο πρόεδρος Μπιντζίνα Ιβανισβίλι -ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γεωργία– είχε δεσμευθεί τον Ιούνιο να θεσμοθετήσει το αναλογικό σύστημα. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου το κόμμα του απέρριψε τη μεταρρύθμιση αυτή, προκαλώντας την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την αποτυχία του νομοσχεδίου και ισχυρίζονται ότι το Γεωργιανό Όνειρο επωφελείται από το τρέχον σύστημα.

«Οι μαζικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δήλωσε ο Λεβάν Μπερντεζενιχβίλι, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο γεωργιανός λαός και ολόκληρη η αντιπολίτευση θέλουν να αναγκάσουν το κυβερνών κόμμα να υιοθετήσει ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα».

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, παρέμειναν στους δρόμους έως αργά τη νύκτα, με αρκετούς να χορεύουν στους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.

Οι διαδηλωτές εξακολουθούν να μπλοκάρουν τις εισόδους του κοινοβουλίου και να εμποδίζουν τους βουλευτές να εισέρχονται σε αυτό, με μία συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πέντε διαδηλωτών και κράτησαν για μικρό χρονικό διάστημα τους βουλευτές της αντιπολίτευσης Γκίγκα Μποκερία, του κόμματος Ευρωπαϊκή Γεωργία, και Τενγκίζ Γκουνάβα, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενωμένο Εθνικό Κίνημα.

Την προηγούμενη Πέμπτη (21/11) δέκα άτομα καταδικάστηκαν σε μικρές ποινές φυλάκισης για «ανυπακοή» προς τις δυνάμεις της τάξης, όταν η Αστυνομία διέλυσε με τη χρήση αντλιών νερού μια διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Στις 17 Νοεμβρίου περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην Τιφλίδα, για να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια.