Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, που έχει εμπλακεί τα τελευταία δύο χρόνια σε μία αιματηρή σύγκρουση με την αντιπολίτευση, υποστήριξε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα πως αν αποχωρούσε από την εξουσία, όπως αξιώνουν η διεθνής κοινότητα και οι αντίπαλοί του, θα ισοδυναμούσε με «εθνική προδοσία».

Στη συνέντευξή του στη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, που αναπαράγεται σήμερα πλήρης από το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, ο Άσαντ προσθέτει πως η σύρραξη πρόκειται να διαρκέσει «επί μακρόν», κατηγορώντας συνάμα τις χώρες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ότι παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για ειρήνευση.

«Εάν αποφασίσω να εγκαταλείψω την εξουσία υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό θα ισοδυναμούσε με εθνική προδοσία. Όμως το ζήτημα θα άλλαζε εάν μου το ζητούσε ο λαός», πρόσθεσε ο Άσαντ.

«Είναι μέσω εκλογών, ή μετά κάποιο δημοψήφισμα, που κάποιος μπορεί να μάθει εάν ο λαός θέλει να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Η θητεία του προέδρου της Συρίας λήγει το 2014. Σε περιόδους κρίσης είναι θεμιτό να μην εγκαταλείπει κανένας τη χώρα του», πρόσθεσε.

Ο Άσαντ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιες «εκατοντάδες» μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που δρουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της παρουσίας τους.

«Δεν υπάρχουν τάγματα της Χεζμπολάχ. Έχει στείλει μεν κάποιον αριθμό μαχητών στην παραμεθόριο ζώνη του Κουσέιρ, όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες (δηλ. οι αντάρτες σύμφωνα με την ορολογία της κυβέρνησης). Βοήθησαν τον συριακό στρατό να εκκαθαρίσει τη ζώνη», επεσήμανε ο Σύρος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το σχέδιο της διεξαγωγής μίας διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Συρία, στην οποία θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Μόσχα κι η Ουάσιγκτον, ο Άσαντ απάντησε «υπάρχουν εξωτερικά εμπόδια, όπως η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Βρετανία. Αυτές οι χώρες δεν επιθυμούν τον διάλογο και θέλουν να συνεχισθούν οι εχθροπραξίες, κι είναι για τον λόγο αυτό που η πολιτική λύση καθυστερεί».

«Από την αρχή, αναρωτιόμουν πόσο πρόκειται να διαρκέσει αυτή η κρίση και η απάντηση που έδινα ήταν πως επρόκειτο να διαρκέσει πολύ, εξαιτίας των εξωγενών παραγόντων», υπογράμμισε ο ίδιος.