«Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής και αρνείται να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους», ισχυρίστηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ανέφερε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το philenews.com:

«Η Μεσόγειος, εκτός από τις τραγωδίες που προκάλεσε η συριακή κρίση και η παράνομη μετανάστευση, αντιμετωπίζει περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί λόγω της αδιάλλακτης θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον τουρκοκυπριακό λαό, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές», όπως είπε.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «είναι φανερό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας έχουν κακές προθέσεις από την αρχή και η Τουρκία από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να βρεθεί λύση που να εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο κ. Ερντογάν μίλησε και για την Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα, παρουσιάζοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις και ότι «αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win. Αλλά ατυχώς», όπως τόνισε, «παρά τη λογική μας προσέγγιση, μερικές χώρες στην περιοχή προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να μετατρέψουν το ζήτημα των ενεργειακών πόρων σε πεδίο σύγκρουσης. Στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους». Επίσης, υποστήριξε ότι «ωστόσο, θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις που βασίζονται στη συνεργασία και τη δίκαιη διανομή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα της περιοχής (την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη), κατηγόρησε τους Κούρδους για τρομοκράτες, όπως και το Ισραήλ για την πολιτική του σε βάρος των Παλαιστινίων. Τέλος, έκανε λόγο και για την ανάγκη λήψης μιας ενιαίας πολιτικής όσον αφορά τα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά ότι «η διεθνής κοινότητα είτε θα πρέπει να αποφασίσει να καταργηθούν εντελώς είτε να επιτραπεί σε όλους να τα κατέχουν».