Αναπόφευκτο μέτρο για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης πόρων και περιορισμού του ελλείμματος του προϋπολογισμού, χαρακτήρισε τη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Σερβία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Λουπ Μπρέφορτ. Μάλιστα υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα «δεν θα είναι δυνατή η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού».

Ο κ. Μπρέφορτ ανέφερε ότι τα μέτρα είναι αναπόφευκτα διότι, όπως είπε, το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι διπλάσιο σε σχέση με το προβλεπόμενο και η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 50% των εξόδων του προϋπολογισμού. Έτσι – τόνισε – αν δεν γίνει κάτι (σε σχέση με αυτό το θέμα), η Σερβία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή οικονομική κρίση.

Αν και, όπως είπε, η διαμόρφωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο προκαλεί ανησυχία, ενθαρρυντική είναι η στάση της κυβέρνησης που είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ο κ. Μπρέφορτ τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και κάλεσε τις σερβικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση του προβλήματος τον Ιούνιο ή το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο.

Η σερβική οικονομία βρέθηκε σε ύφεση πέρσι και φέτος αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2% ή μεγαλύτερος, ανέφερε ο κ. Μπρέφορτ και πρόσθεσε πως οι εξαγωγές αυξάνονται, σε μηνιαία βάση, γεγονός που δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας.