Τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γουατεμάλα ανακήρυξε ο υποψήφιος της δεξιάς Αλεχάντρο Γιαματέι, καθώς τα μέχρι τώρα προσωρινά αποτελέσματα τον φέρουν να συγκέντρωσε πάνω από 59% των ψήφων.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, με πάνω από τα δύο τρίτα των εκλογικών τμημάτων να έχουν ενσωματωθεί, ο Γιαματέι, συντηρητικός γιατρός και άλλοτε διευθυντής του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, πιστώνεται το 59,53% των ψήφων παρότι η αντίπαλός του Σάντρα Τόρες, υποψήφια σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο. Η πρώην πρώτη κυρία περιορίστηκε σε ποσοστό περί το 40% των ψήφων και αργά το βράδυ της Κυριακής (το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) αναγνώρισε την ήττα της, ανέφερε στέλεχος της εκστρατείας της.

Η διαδικασία σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή — περί το 50% — σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της εκλογικής επιτροπής, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Γιαματέι δήλωσε ότι αποτελεί την ύψιστη τιμή γι’ αυτόν η ευκαιρία που του δίνεται να υπηρετήσει στην προεδρία της χώρας του.

«Δεν ήταν εύκολο, αλλά ο στόχος επιτεύχθηκε. Θα είναι τεράστια τιμή να γίνω ο πρόεδρος της χώρας που αγαπώ τόσο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Θα ανοικοδομήσουμε τη Γουατεμάλα. Δεν έχω λόγια για να εκφράσω το πόσο ευγνώμων είμαι» είπε απευθυνόμενος προς τους πολίτες που τον ψήφισαν στις εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, καθώς η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζίμι Μοράλες υπέγραψε την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ που μετατρέπει σε «ασφαλή τρίτη χώρα» τη Γουατεμάλα, σε κυματοθραύστη των μεταναστευτικών ροών προς βορρά, υπό ασφυκτική πίεση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο ο Γιαματέι όσο και η Τόρες επέκριναν τη συμφωνία, αλλά δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να κάνει ο επόμενος πρόεδρος για να αποτρέψει την εφαρμογή της.

Ο Γιαματέι χαρακτήρισε «άσχημη είδηση» τη συμφωνία αυτή, τονίζοντας πως η Γουατεμάλα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πιθανόν εκθετική αύξηση των αιτήσεων ασύλου.

Ο νέος πρόεδρος θα κληρονομήσει μια χώρα όπου η φτώχεια πλήττει το 60% του πληθυσμού, η ανεργία αλλά και η εγκληματικότητα βρίσκονται στα ύψη, ωθώντας όχι ευκαταφρόνητη μερίδα του πληθυσμού να παίρνει το δρόμο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.