Η Ρωσία προειδοποίησε την Ιρλανδία ότι η ψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων υπευθύνων που εμπλέκονται στο θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι θα μπορούσε να βλάψει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τις υιοθεσίες, σύμφωνα με επιστολή που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται ενώ η Μόσχα έχει απαγορεύσει πρόσφατα την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία από Αμερικανούς σε αντίποινα για τη δημοσίευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, της λίστας Μαγκνίτσκι που περιλαμβάνει Ρώσους αξιωματούχους οι οποίοι φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο στον θάνατο στη φυλακή του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι.

Η προειδοποίηση προς την Ιρλανδία περιλαμβάνεται σε μια επιστολή του πρεσβευτή της Ρωσίας Μαξίμ Πεσκόφ προς τον Πατ Μπριν, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, η οποία άρχισε τον περασμένο μήνα να συζητά μια πιθανή ιρλανδική εκδοχή του νόμου Μαγκνίτσκι.

Στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 11 Μαρτίου, αναφέρεται ότι οι προτάσεις της Επιτροπής «μπορεί να έχουν μια αρνητική επίδραση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία για την υιοθεσία μεταξύ της Ρωσίας και της Ιρλανδίας».

Ο Ουίλιαμ Μπράουντερ, επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital για το οποίο εργαζόταν ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος αγωνίζεται για να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα παρόμοιο νόμο με εκείνο που ψήφισαν τον Δεκέμβριο οι ΗΠΑ, καταδίκασε τις παρατηρήσεις του Ρώσου πρεσβευτή.

«Καθιστά ομήρους αθώα ορφανά για να προστατεύσει το δικαίωμα Ρώσων διεφθαρμένων αξιωματούχων να ταξιδεύουν και να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στη Δύση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράουντερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ, ηγέτης της ομάδας της Κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδίκασε επίσης τον ρωσικό «εκβιασμό» προς την Ιρλανδία και ζήτησε «η περίπτωση του Σεργκέι Μαγκνίτσκι να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας».

Οι υιοθεσίες παιδιών από την Ρωσία από ζευγάρια Ιρλανδών έχουν σταματήσει από το 2010, όταν το Δουβλίνο υιοθέτησε τη Σύμβαση της Χάγης για τις υιοθεσίες ανάμεσα στις χώρες, την οποία η Μόσχα δεν έχει υπογράψει. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για μια διμερή συμφωνία που θα επέτρεπε την επανάληψη των υιοθεσιών.