Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις Απριλίου και, ήδη, η «κούρσα» για την διαδοχή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει ήδη ξεκινήσει, ανεπίσημα.

Η κεντροαριστερά συνεχίζει να προωθεί την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός μέρους τουλάχιστον των βουλευτών του Κινήματος Πέντε Αστέρων, καθώς ο Μπέπε Γκρίλο υποστήριξε χθες ότι «η εκλογή του Ρομάνο Πρόντι θα έσβηνε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον γεωγραφικό χάρτη».

Οι σχολιαστές όμως τονίζουν ότι μέρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) θα μπορούσε να στηρίξει τελικώς μια υποψηφιότητα του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ο οποίος δεν θέλησε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια των εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου.

Από μέρους της κεντροδεξιάς, η πάγια θέση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να είναι ότι «δεν μπορεί να εκλεγεί αριστερός πρόεδρος». Ο ίδιος έχει απειλήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση «το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας (PdL) θα κατέβαζε τους ψηφοφόρους του σε όλες τις πλατείες της Ιταλίας».

Ως τώρα ο Μπερλουσκόνι προβάλει την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της γερουσίας, Μαρτσέλο Πέρα, αλλά και αυτή και του έμπιστου συνεργάτη του και πρώην υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα.

Στο συντηρητικό στρατόπεδο όμως επικρατεί έντονη ανησυχία – αν όχι φόβος – ότι στο τέλος η κεντροαριστερά συνεργαζόμενη με τον Μόντι ή μέρος των βουλευτών και γερουσιαστών του Γκρίλο θα εκλέξει δικό της υποψήφιο.

Ως τώρα ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, έχει αναφερθεί στην ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη μιας όσο το δυνατόν πιο ευρείας συμφωνίας. Πολλά θα εξαρτηθούν, όμως, και από την πορεία των ανεπίσημων επαφών και διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Μπερλουσκόνι μπορεί να επιλέξει δυο οδούς: εκείνη της ανοιχτής σύγκρουσης —προβάλλοντας συνεχώς το αίτημα νέων εκλογών—η μια πιο διαλλακτική γραμμή, συναινώντας σε ένα όνομα «κεντροαριστερού υποψήφιου με μετριοπαθή χαρακτηριστικά», όπως θα μπορούσε να είναι η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της γερουσίας Φράνκο Μαρίνι.

Ο τηλεοπτικός όμιλος του Μπερλουσκόνι, πάντως, ανέφερε πριν λίγο ότι «οι πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αυξάνονται», προσθέτοντας ότι η πιο «πιθανή ημερομηνία εκείνη της 7ης Ιουλίου».

Οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, σε ότι αφορά μια νέα, ισχυρή υποψηφιότητα για το προεδρικό μέγαρο, συνεχίζονται. Δεν λείπουν και οι τοποθετήσεις «εκτός κομματικής πεπατημένης» όπως αυτή της Μάρα Καρφάνια, εκπροσώπου της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην βουλή: με τηλεοπτικές της δηλώσεις, η πρώην υπουργός ισότητας τάχθηκε υπέρ της εκλογής γυναίκας στην προεδρία της Δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα, της Έμμα Μπονίνο, ιστορικού στελέχους των ιταλών ριζοσπαστών.