Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την νέα επιχειρούμενη παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι η επιχειρούμενη δεύτερη αυτή γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Αντί να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα», τονίζεται, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Προεδρία αναφέρει ότι «είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με τους γείτονες της, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος».

«Υπογραμμίζεται, εν προκειμένω, ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες που δήθεν διεξάγονται εκ μέρους της “ΤΔΒΚ” είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομη και ανυπόστατη είναι και η ίδια η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [541 (1983) και 550 (1984]», προστίθεται.

Καλείται η Άγκυρα να συνειδητοποιήσει «ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε εντατικό και αποφασιστικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης Τουρκικής κατοχής».

Υπογραμμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των Τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, δια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο που οι τουρκικές ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, και στις οποίες η Ένωση θα απαντήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, καταλήγει η ανακοίνωση.