Ιστορική «στροφή» του Βελιγραδίου σηματοδοτεί, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό NIN ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, όπου παραδέχεται αφοπλιστικά πως «δέκα χρόνια λέγονταν ψέματα ότι το Κόσοβο είναι σερβικό», τονίζοντας, μάλιστα, ότι η σχετική αναφορά στο Σύνταγμα της χώρας του «δεν βοηθά καθόλου».

«Ο πρόεδρος της Σερβίας δεν μπορεί να μεταβεί στο Κόσοβο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί. Ούτε η αστυνομία. Ούτε ο στρατός» επισημαίνει ο Ιβ. Ντάτσιτς στο άρθρο του, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς,

«Ήμουν μέλος της κυβέρνησης, η οποία με πόλεμο προσπάθησε να επιλύσει το ζήτημα του Κοσόβου. Ίσως, πραγματικά, υπάρχει κάποια δικαιοσύνη που σήμερα είμαι ο υπεύθυνος για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ντάτσιτς επισημαίνει ότι το Κόσοβο ήταν σχεδόν για δέκα χρόνια θέμα ταμπού και γι’ αυτό, επίσημα, κανένας δεν τολμούσε να πει την αλήθεια.

Σήμερα, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στους Σέρβους επιτρέπεται μόνον να εγκαταλείψουν το Κόσοβο, σημειώνει, τονίζοντας ότι η Σερβία πρέπει επιτέλους να προσδιορίσει τα πραγματικά της σύνορα.

Το καθεστώς στο Βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου υπάρχει πολυπληθές σερβικό στοιχείο, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του διαλόγου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε., σημειώνει ακόμα ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Το Reuters σημειώνει ότι το Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 και μέχρι τώρα έχει αναγνωριστεί από 90 χώρες, είναι αντιμέτωπο στην πραγματικότητα με εθνοτική διαίρεση, μεταξύ της αλβανικής πλειοψηφίας και του μικρού θύλακα των Σέρβων στο βορρά που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, αλλά είναι εκτεθειμένη σε πιέσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις με την πρώην επαρχία της για να λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να στείλει ζωτικό μήνυμα σταθερότητας στους αναγκαίους ξένους επενδυτές, αναφέρει το Reuters.