Συνελήφθη σήμερα το πρωί ο ιστορικός ηγέτης της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA, Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, ο οποίος διέφευγε από το 2002, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Γνωστότερος ως Χοσού Τερνέρα, ο πρώην πολιτικός ηγέτης της ETA, που σήμερα έχει διαλυθεί έπειτα από τέσσερις δεκαετίες βίαιης δράσης, συνελήφθη στο Σαλάνς των γαλλικών Άλπεων. Η επιχείρηση σύλληψή του συντονίστηκε από τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η ETA ευθύνεται για τον θάνατο 800 ανθρώπων κατά την διάρκεια της εκστρατείας επιθέσεων για την αυτονομία της Χώρας των Βάσκων.

Η ισπανική αστυνομία τον αναζητούσε από το 2002, όταν πέρασε στην παρανομία για να αποφύγει την δίωξη για τον ρόλο του στη επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στην Σαραγόσα, στην βόρεια Ισπανία, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά το 1987 αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Χοσού Τερνέρα, που κατά πληροφορίες είναι σοβαρά άρρωστος, είχε αναγνώσει την «τελική ανακοίνωση» για την διάλυση της οργάνωσης τον Μάιο 2018. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα της βασικής εφημερίδας Gara στο ίντερνετ.