Έως και 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Αγιατολάχ Χομεϊνί, αποφάνθηκε το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, όπου προσέφυγαν δικηγόροι, μέλη της εξόριστης ιρανικής διασποράς και άτομα που είχαν βασανιστεί.

Οι «εκκαθαρίσεις» ξεκίνησαν γύρω στο 1981, όταν η νέα ισλαμική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, στράφηκε εναντίον αριστεριστών και άλλων που είχαν συνεργαστεί με τους ισλαμιστές για να επιφέρουν την πτώση του Σάχη δύο χρόνια νωρίτερα και τους έδωσε δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές του καθεστώτος και η δεύτερη… να «εξαλειφθούν».

«Στην δεκαετία του ’80 η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε να συλλαμβάνει, να φυλακίζει και να εκτελεί χιλιάδες Ιρανούς πολίτες επειδή οι πεποιθήσεις τους και οι πολιτικές τους δεσμεύσεις έρχονταν σε σύγκρουση με το καθεστώς. Η θρησκευτική ζέση αυτών των εγκλημάτων τα καθιστά ακόμη πιο σοκαριστικά: για παράδειγμα, ο βιασμός μιας γυναίκας ήταν συχνά η τελευταία πράξη του δράματος και προανήγγειλε την εκτέλεσή της στο Ιράν, καθώς, υπό τους νόμους της Σαρία δεν επιτρέπεται η εκτέλεση μιας παρθένας», αναφέρουν οι δικαστές στο πόρισμά τους.

Η Σεκουφέφ Σαχί, που κακοποιήθηκε από το καθεστώτος και τώρα ολοκληρώνει την διδακτορική της διατριβή στην Πολιτική Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, κατέθεσε στο δικαστήριο της Χάγης πώς την εξανάγκασαν να υποστεί το βασανιστήριο του φερέτρου, όπου έπρεπε να βρίσκεται με δεμένα τα μάτια και ακίνητη σε ένα ξύλινο κουτί από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, ενώ οι δεσμοφύλακες την «βομβάρδιζαν» με ισλαμιστική προπαγάνδα και μαγνητοφωνήσεις «καταθέσεων» συγκρατούμενών της που είχαν «σπάσει» από τα βασανιστήρια.

Η ίδια, ηλικίας 16 ετών τότε, συνελήφθη παρόλο που ουδέποτε άνηκε σε κάποια μεγάλη οργάνωση ενώ η δική της ομάδα είχε διαλυθεί.

Η κυβέρνηση του Ιράν κλήθηκε να συμμετέχει στις εργασίες του δικαστηρίου, όμως, δεν απάντησε καν στο εν λόγω αίτημα.