Την επαναλειτουργία – εντός «ολίγων ημερών» – της πρεσβείας της στη Βαγδάτη ανακοίνωσε η Βουλγαρία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος δήλωσε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο BNT ότι η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος επιχειρηματιών της χώρας του για επενδύσεις στο Ιράκ.

Ο κ. Μλαντένοφ δεν αρνήθηκε ότι εξακολουθούν να υφίστανται πολλοί κίνδυνοι στο Ιράκ, αλλά υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η λειτουργία πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Πρόσθεσε δε ότι οι τοπικές αρχές έχουν υποσχεθεί πως θα συνεργαστούν και θα παρέχουν ασφάλεια στην πρεσβεία και τους Βούλγαρους διπλωμάτες που θα κληθούν να υπηρετήσουν εκεί.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για τη Βουλγαρία και τις βουλγαρικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την Αραβική Άνοιξη και η τάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί» υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Βουλγαρία έχει χάσει μεγάλο μέρος του δυναμικού της στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και Βούλγαρων πολιτών. Έχει έρθει η ώρα για εξομάλυνση των σχέσεων», σημείωσε ο κ. Μλαντένοφ και πρόσθεσε ότι οι βουλγαρικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες εκεί.

«Η Μέση Ανατολή είναι κοντά και είναι φυσιολογικά τα εκεί προβλήματα να επηρεάζουν την ασφάλεια εδώ. Δεν υπάρχει κανείς τρόπος να το παραβλέψουμε αυτό», σημείωσε ο Βούλγαρος υπουργός, σχολιάζοντας ευρύτερα την κατάσταση στην περιοχή.

Διευκρίνισε δε ότι η πολιτική της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή κινείται στο πλαίσιο των παραμέτρων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση