Έκκληση προς την Χαμάς να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ, απηύθυνε ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ. «Αν η ρίψη ρουκετών συνεχιστεί από τη Γάζα, με κατεύθυνση τις ισραηλινές πόλεις και τα χωριά, τα αντίποινα θα ενισχυθούν», προειδοποίησε ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο Sky News.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στην επίλυση της κρίσης. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «έχει ένα τεράστιο στρατηγικό συμφέρον να κατευνάσει τα πράγματα». Και πρόσθεσε: «Αν είναι δυνατόν για την Αίγυπτο να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει σε αυτή την κατάσταση».

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών επέμεινε στην ανάγκη να μην επιτραπεί αυτές οι βιαιότητες να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή. «Υπάρχει μια τεράστια αστάθεια παντού. Δεν πρέπει αυτή η πολύ εκρηκτική αντιπαράθεση να κλιμακωθεί σε μια ακόμη πιο σοβαρή σύγκρουση. Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία», τόνισε.

«Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που σπεύδουν στα καταφύγια κάθε βράδυ στο Ισραήλ. Κάθε κυβέρνηση της οποίας οι πολίτες υπόκεινται σε τέτοια πίεση είναι αναπόφευκτο να πιεστεί και η ίδια να λάβει μέτρα», επισήμανε ο Τόνι Μπλερ.