Πρόεδρος του ιρανικού Συμβουλίου Σκοπιμότητας ο Σαντέγ Αμολί Λαριτζανί

Σε βάρος του οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις τον Ιανουάριο του 2018 για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»


ΚΟΣΜΟΣ
0:24
31/12/2018
Πρόεδρος του ιρανικού Συμβουλίου Σκοπιμότητας ο Σαντέγ Αμολί Λαριτζανί
1
loading

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ διόρισε τον Σαντέγ Αμολί Λαριτζανί, νυν επικεφαλής των δικαστικών αρχών, στην προεδρία του στρατηγικής σημασίας Συμβουλίου Σκοπιμότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Το Συμβούλιο Σκοπιμότητας απαρτίζεται από 44 μέλη, έχει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιρανικής πολιτικής, και καθήκοντά του είναι κυρίως να παρέχει συμβουλές στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος.

Του οργάνου αυτού προήδρευε επί μακρόν ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ένας από τους πυλώνες της Ισλαμικής Επανάστασης, έως τον θάνατό του στις αρχές του 2017.

Ο 58χρονος Σαντέγ Αμολί Λαριτζανί διορίστηκε επίσης μέλος του Συμβουλίου των Κηδεμόνων, οργάνου που απαρτίζεται από 12 μέλη τα οποία έχουν ως αποστολή να επικυρώνουν τις υποψηφιότητες στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές και του οποίου είχε διατελέσει μέλος και στο παρελθόν.

Σε βάρος του Λαριτζανί οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις τον Ιανουάριο του 2018 για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «υποστήριξη στο ιρανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Αντικαθιστά στις θέσεις αυτές τον ισχυρό αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί που πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Σαντέγ Αμολί Λαριτζανί είναι ένας από τους πέντε αδελφούς Λαριτζανί, που έχουν σημαντικές θέσεις στην ιρανική ηγεσία, ο πρωτότοκος αδελφός του, ο Αλί Λαριτζανί, είναι πρόεδρος του κοινοβουλίου.

«Μείζονες αλλαγές» αναμένονται στο εγγύς μέλλον στο Συμβούλιο Σκοπιμότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δεν αναφέρει λεπτομέρειες.

Νέος επικεφαλής των δικαστικών αρχών αναμένεται να διοριστεί προσεχώς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar mpi

    Στις ΗΠΑ ποιος θα επιβαλλει ,για κυρωσεις για την παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων /για τα εξοπλιστικα τους ενδιαφερει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει