Το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Ε.Ε. για το σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, που κατέθεσε η Σερβία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχολιάστηκε θετικά από τους περισσότερους αναλυτές στο Βελιγράδι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν την εξέλιξη αυτή ήττα της σερβικής πολιτικής.

Ο καθηγητής της σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, εκτιμά πως με την εναρμόνιση των θέσεων Βελιγραδίου και Βρυξελλών για το σχετικό ψήφισμα, η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου ξεφεύγει από το πλαίσιο του ΟΗΕ και μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θετικό μιας τέτοιας εξέλιξης είναι ότι θα επισπευσθεί η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και δεν αποκλείεται, μέχρι το τέλος του έτους, η τελευταία να λάβει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο πολιτικός αναλυτής, Μίλαν Νίκολιτς, εκτιμά πως το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο δε θα αλλάξει πολλά στην ουσία του προβλήματος, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για να αρχίσει ένας διάλογος για τα πρακτικά ζητήματα, που αφορούν άμεσα το σερβικό πληθυσμό.

«Το Κόσοβο θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός της Σερβίας, το Βελιγράδι διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπίζεται με διπλωματικά μέσα τα δικαιώματά του, ωστόσο παρουσιάζεται τώρα μια ευκαιρία να αρχίσει ένας διάλογος για ζητήματα ζωτικής σημασίας, όπως η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο, η προστασία των ναών, των μοναστηριών και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σέρβων», συμπεραίνει στο σχόλιο του ο Μίλαν Νίκολιτς.

Για ήττα της Σερβίας κάνει λόγο ο πολιτικός αναλυτής, Τζόρτζε Βουκαδίνοβιτς. «Η Σερβία, στο τροποποιημένο σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, που κατέθεσε στον ΟΗΕ, υποχώρησε από τις βασικές της θέσεις κι αυτό δε μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά ως συνθηκολόγηση», αναφέρει. Συμπληρώνει δε ότι «η διαδικασία μεταφοράς του ζητήματος στις Βρυξέλλες και η σταδιακή αποδέσμευση του ΟΗΕ θα αποβεί μοιραία για τη Σερβία, με δεδομένη τη στάση των ισχυρότερων χωρών της Ε.Ε. για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα εξετάσει, απόψε, το σερβικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσοβο, στο οποίο, έπειτα από αναθεώρηση, συμπεριλαμβάνονται και οι θέσεις των 27 της Ε.Ε. για το θέμα. Στο κείμενο, στο οποίο η Σερβία κατέληξε ύστερα από πολυήμερες διπλωματικές επαφές με τις Βρυξέλλες, ζητείται διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας χωρίς να αναφέρεται, συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του διαλόγου.

Στο αρχικό σχέδιο, η Σερβία ζητούσε να καταδικαστεί «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» και να ξεκινήσει διάλογος για το οριστικό καθεστώς. Η Ε.Ε. επέμενε ότι ο διάλογος θα πρέπει να αφορά μόνο τα «τεχνικά ζητήματα», θέματα δηλαδή που έχουν να κάνουν με το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε, η Σερβία παραιτήθηκε από το αίτημα για καταδίκη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και η Ε.Ε. από τον όρο «τεχνικά ζητήματα».