Έκκληση για να σεβαστούν την παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας απευθύνει προς τα εμπόλεμα μέρη σ’ όλο τον κόσμο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

«Η παράδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ξεκίνησε στην αρχαιότητα προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των αθλητών που ταξίδευαν προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες» αναφέρει στο μήνυμά του ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, σημειώνοντας ότι «αυτό οδήγησε σ’ ένα περιβάλλον όπου το αληθινό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κυρίαρχο: ειρηνικός ανταγωνισμός μεταξύ των εθνών και ατομική διάκριση.

Σήμερα, ο αθλητισμός και γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες σπάνε τους φραγμούς, φέρνοντας κοντά ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και όλα τα μονοπάτια της ζωής. Οι συμμετέχοντες μπορεί να κρατούν τις σημαίες πολλών εθνών, είναι όμως ενωμένοι κάτω από την κοινή σημαία της ισότητας και της ευγενούς άμιλλας, της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού».

Στη συνέχεια, ο Μπαν τονίζει: «Δίνουμε νόημα σε αυτές τις αξίες με την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την έκκληση σε όλα τα εμπόλεμα μέρη, παντού στον κόσμο, να καταθέσουν τα όπλα τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Αυτές οι παύσεις των εχθροπραξιών σώζουν ζωές. Βοηθούν τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια να προσεγγίζουν αυτούς που έχουν ανάγκη και ανοίγουν διπλωματικό χώρο για τη διαπραγμάτευση μόνιμων λύσεων.

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, και γενικότερα, το Ολυμπιακό ιδεώδες, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα: οι άνθρωποι και τα έθνη μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους, να ζήσουν και να εργαστούν μαζί αρμονικά. Αν μπορούν να τηρήσουν την εκεχειρία για μια μέρα, ή για ένα γεγονός, μπορούν να το κάνουν για πάντα. Αυτό είναι το όνειρο πάνω στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν οικοδομηθεί. Αυτός είναι ο σκοπός της καθημερινής μας δουλειάς.

Καλώ όλους όσοι εμπλέκονται σε εχθροπραξίες να σεβαστούν την Εκεχειρία, την οποία έχει υποστηρίξει το σύνολο των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ. Αυτή είναι μια ανηφορική μάχη, αλλά πρέπει να εμμείνουμε στην Εκεχειρία και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την τήρησή της. Για τις επόμενες εβδομάδες, είθε η φλόγα των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο να χρησιμεύσει ως φάρος ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η πρόταση για την Ολυμπιακή Εκεχειρία εμφανίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 1993. Το αίτημα της ΔΟΕ έγινε εύκολα αποδεκτό από τον παγκόσμιο οργανισμό, που αποφάσισε να συμπεριλάβει το θέμα στην ατζέντα της 48ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, η οποία υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα.

Η Ελλάδα είχε ανέκαθεν ενεργό ρόλο για την καθιέρωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε ομιλίες και μηνύματα ξένων ηγετών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο.