Μετά από 40 χρόνια δικτατορίας οι κάλπες ανοίγουν δημοκρατικά το Σάββατο στη Λιβύη, αν και εκφράζονται φόβοι για τις δυνατότητες της μεταβατικής κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλεια της ψηφοφορίας.

Η κατάσταση μπορεί να είναι τεταμένη κυρίως στα ανατολικά, όπου οι οπαδοί του φεντεραλισμού, οι οποίοι ζητούν περισσότερους βουλευτές μεταξύ των 200 που θα εκλεγούν στη μελλοντική συντακτική συνέλευση της χώρας, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και έχουν απειλήσει να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Η οργάνωση International Crisis Group (ICG) προειδοποίησε πως ένοπλοι διαδηλωτές απειλούν να διαταράξουν την ψηφοφορία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί στην ανατολική Λιβύη υποχρεώθηκαν χθες το βράδυ από οπαδούς του φεντεραλισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και τοπικές πηγές.

Την 1η Ιουλίου, ένοπλοι κατέστρεψαν τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής στη Βεγγάζη, οχυρό της λιβυκής εξέγερσης στα ανατολικά, βάζοντας φωτιά σε έγγραφα και καταστρέφοντας υλικό πληροφορικής.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, πυρκαγιά που οφειλόταν σε εμπρησμό κατέστρεψε μια αποθήκη που περιείχε εκλογικό υλικό στην Αζνταμπίγια, ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνοντας ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί πράγματι το Σάββατο, με συμπληρωματικό υλικό που είχε αποθηκευθεί σε άλλο μέρος.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης εδώ και μερικές ημέρες την αποχώρηση μιας ομάδας οπαδών του φεντεραλισμού που αναστατώνει την κυκλοφορία σε μια στρατηγικής σημασίας οδό η οποία συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Λιβύη.

Οι διαδηλωτές αυτοί ζητούν μια δίκαιη κατανομή των εδρών της συντακτικής συνέλευσης ανάμεσα στη Δύση, το Νότο και την Ανατολή. Οι αρχές έδωσαν, βάσει δημογραφικών δεδομένων, 100 έδρες στη Δύση, 60 στην Ανατολή και 40 στο Νότο.

Ορισμένες ισλαμιστικές οργανώσεις της περιοχής αυτής, οι οποίες θεωρούνται μειονότητα από τις αρχές, αντιτίθενται στην ψηφοφορία θεωρώντας ότι σύνταγμα της χώρα θα πρέπει να είναι το Κοράνι.

Δυτικές αντιπροσωπείες και γραφεία του Ερυθρού Σταυρού, ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη, έγιναν στόχοι επιθέσεων, για μερικές από τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη μια άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση. Από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν πάντως νεκροί, αναφέρει το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πρόσφατα πως έλαβε αναφορές των υπηρεσιών ασφαλείας που κάνουν λόγο για σχέδια οπαδών του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι να διαταράξουν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εκτός από τις αντιθέσεις αυτές, οι φονικές συγκρούσεις που ξεσπούν τακτικά ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις και πολιτοφυλακές, οι οποίες συχνά αποτελούνται από πρώην αντάρτες μαχητές, ιδιαίτερα στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της χώρας, αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε χθες ότι ουδείς δεν ελέγχει πραγματικά αυτές τις ένοπλες οργανώσεις, που συχνά βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιάσουν μια ήδη εύθραυστη διαδικασία μετάβασης.

Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ασφαλείας κινητοποιώντας 40.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, που ενισχύονται από 13.000 άνδρες του νεαρού λιβυκού στρατού. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Γιούσεφ αλ-Μανγκούς διαβεβαίωσε πως οι στρατιώτες θα έχουν την ευθύνη της μεταφοράς των ψηφοδελτίων και θα περιπολούν για να επιτηρούν τα παράλια και τον εναέριο χώρο της Λιβύης.