Ξεπερνούν τους 120.000 οι Σύροι, που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα νοτιοδυτικά της χώρας τους, από τότε που άρχισε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της περιοχής κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Παρατηρητήριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που συνορεύει με τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Ραμί Αμπντελραχμάν δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν κυρίως εγκαταλείψει το ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν. Κάποιοι άλλοι έχουν περάσει σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είπε ο ίδιος.

Εντωμεταξύ, το Ισραήλ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια σε Σύρους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός σήμερα. Τρόφιμα, κυρίως για βρέφη, ρούχα και φάρμακα διανεμήθηκαν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς.  «Δεκάδες χιλιάδες Σύροι άμαχοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Τους προσφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια, συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική μας της μη παρέμβασης στη συριακή κρίση», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός προσθέτει ότι παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις στη νότια Συρία και προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια. Δεν θα επιτρέψουμε στους Σύρους να εισέλθουν στο Ισραήλ και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός του προσφύγων που φεύγουν από τη Συρία.