Με μηνύματα για την ενότητα της Κολομβίας, μετά τη διχαστική προεκλογική περίοδο, πανηγύρισε τη νίκη του στις εκλογές ο νέος πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε, επέμεινε ωστόσο πως θα αλλάξει τη συμφωνία-ορόσημο για την ειρήνη με τους αντάρτες.

Η αποφασιστική νίκη του Ντούκε, με ποσοστό 545 έναντι 42% του αντιπάλου του Πέτρο, φαίνεται πως λειτουργεί θετικά για τους επενδυτές στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι, όπως λέει το Reuters, είχαν θορυβηθεί από τη δέσμευση του να ανατρέψει το οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Αυτό ωστόσο που κυριαρχεί είναι η δέσμευση του Ντούκε να επιφέρει διορθώσεις στη συμφωνία που τερμάτισε την ένοπλη μάχη πέντε δεκαετιών και σκότωσε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος υποσχέθηκε να επιβληθούν πιο σκληρές ποινές στους αντάρτες που κρίνονται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου.

Με συμφιλιωτικό τόνο, ο Ντούκε κάλεσε τον κολομβιανό λαό να ενωθεί πίσω του. «Με ταπεινότητα και τιμή, λέω στους Κολομβιανούς πολίτες πως θα δώσω όλη μου την ενέργεια για να ενώσω τη χώρα μας. Όχι άλλοι διχασμοί» δήλωσε. «Δεν θα κυβερνήσω με μίσος».

Ο Ντούκε θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις όταν αναλάβει, τον Αύγουστο. Οι οικονομία παραμένει αδύναμη, τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν επεκταθεί σε περιοχές που ήλεγχαν οι FARC ενώ μισό εκατομμύριο μετανάστες από τη Βενεζουέλα έχουν περάσει τα σύνορα προς την Κολομβία, αναζητώντας φαγητό και δουλειά.

Ο νέος πρόεδρος έχει ανακοινώσει πως θα αλλάξει την ειρηνευτική συμφωνία, με «διορθώσεις» ώστε να έχουν προτεραιότητα τα δικαιώματα των θυμάτων και να γίνει σεβαστή η δικαιοσύνη και οι αποζημιώσεις.

«Η ειρήνη είναι κάτι που όλοι οι Κολομβιανοί επιθυμούν, και ειρήνη σημαίνει να γυρίσουμε σελίδα σε όσα μας χώρισαν σε φίλους και εχθρούς της ειρήνης» δήλωσε. «Σήμερα, είμαστε όλοι φίλοι για να χτίσουμε αυτή την ειρήνη, και πρέπει πάνω από όλα να οδηγήσει τους αντάρτες στην αποστράτευση, τον αφοπλισμό και την αποτελεσματική επανένταξη».

Ο ηγέτης των FARC Ροντρίγκο Λοντόνο ή «Τιμοσένκο», συνεχάρη τον Ντούκε, ζήτησε συμφιλίωση και δήλωσε πως σέβεται την απόφαση των Κολομβιανών.