Όταν ρώτησαν τον συγγραφέα και γκουρού της αυτοβελτίωσης Tim Ferriss τι ήταν αυτό που θα έγραφε πάνω σε μια γιγαντοαφίσα, εκείνος αποκρίθηκε αμέσως: «είσαι ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους συνδέεσαι περισσότερο».

Τη συμβουλή την είχε ακούσει ως έφηβος από τον δικό του μέντορα και διάσημο αμερικανό ομιλητή, Jim Rohn, ο οποίος ισχυριζόταν ότι οι πέντε άνθρωποι με τους οποίους περνάς τον περισσότερο καιρό σου είναι τελικά αυτοί που διαμορφώνουν το ποιος είσαι.

Ο Ferriss υποδεικνύει με νόημα τον νόμο των μέσων όρων, τη θεωρία όπου το αποτέλεσμα κάθε δεδομένης κατάστασης προκύπτει από τους μέσους όρους όλων των δυνατών αποτελεσμάτων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, μας λέει, μπορεί να αλληλεπιδρούμε με πολλούς ανθρώπους, είναι όμως μόνο ο στενότερος κύκλος μας αυτός που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω μας, τόσο στον τρόπο που σκεφτόμαστε όσο και στις επιλογές που κάνουμε.

«Μου έδωσαν αυτή τη συμβουλή στα 15-16 μου και έχει επιδράσει καθοριστικά στις αποφάσεις μου έκτοτε», λέει ο ίδιος, «και κάθε χρόνο σκέφτομαι πως είναι ακόμα πιο σημαντικό». Στον δικό του στενό κύκλο περιλαμβάνονται πέντε φτασμένοι και πετυχημένοι άνθρωποι, αν και η λίστα του παραμένει ρευστή και αναδιαμορφώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

shutterstock549118006

Με βάση πάντα τις πτυχές της ζωής του που θέλει να αλλάξει ή να δουλέψει περισσότερο, επιλέγει και την αντίστοιχη παρέα που θα τον βοηθήσει να αναπτυχθεί συναισθηματικά, ψυχολογικά, σωματικά ή ακόμα και οικονομικά, όπως λέει. «Αν νιώσω πως χρειάζομαι περισσότερη δουλειά στον σωματικό τομέα, τότε θα τροποποιήσω την παρέα μου ώστε να το αντανακλά αυτό. Δεν είναι πάντα οι ίδιοι πέντε».

Την ώρα βέβαια που είναι σαφές πόσο μας επηρεάζουν οι φίλοι μας και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην εξέλιξη και την επιτυχία μας, ποιοι είναι όμως οι εντελώς ακατάλληλοι; Αυτοί που λειτουργούν περισσότερο ως τροχοπέδη παρά ως εφαλτήριο για βελτίωση δηλαδή;

Εδώ έχουμε την ψυχολόγο Cicely Horsham-Brathwaite να μας πει πως οι παρακάτω τρεις τύποι φίλων πρέπει να λείπουν από κάθε άνθρωπο που θέλει να τα καταφέρει στη ζωή. Φίλοι δηλαδή που σου τρώνε περισσότερο χρόνο και ενέργεια από ό,τι σου δίνουν. Φίλοι που δεν χαίρονται ακριβώς με την επιτυχία σου. Και τέλος φίλοι που έχουν ακουμπήσει πάνω σου και εξαρτώνται ολοκληρωτικά από σένα για ψυχολογική, συναισθηματική, ακόμα και οικονομική υποστήριξη…