To αμερικανικό όνειρο έχει αλλάξει. Τώρα πια δεν είναι συνώνυμο των πολυτελών αυτοκινήτων και μιας βίλας με κήπο, αλλά ενός απλού σπιτιού, ενός πτυχίου, της οικονομικής ασφάλειας και μερικών έξτρα χρημάτων για να δειπνούν έξω. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια μελέτη του Pew Center.

Βέβαια, η οικονομική ασφάλεια προϋποθέτει σταθερή μόνιμη απασχόληση. Κάπως έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη αλλαγή στις ΗΠΑ.

Ενώ οι γυναίκες προσπαθούν ακόμη να σπάσουν τη «γυάλινη οροφή», ήτοι να αποκτήσουν μια θέση εργασίας με στάτους, ολοένα περισσότεροι άνδρες επιλέγουν επαγγέλματα που στερεοτυπικά τα θεωρούμε γυναικεία και οι πατεράδες τους μάλλον δεν θα σκέφτονταν να τα ασκήσουν ούτε κατά διάνοια.

Όπως, για παράδειγμα, ο 21χρονος Μιγκέλ Αλκουισίρα, ο οποίος αποφάσισε να παρακολουθήσει οκτάμηνα σεμινάρια και να γίνει βοηθός οδοντιάτρου. Από τότε δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να βρίσκει δουλειές στις οποίες κερδίζει περί τα 13 δολάρια την ώρα.

Η συγκεκριμένη τάση, όπως αναφέρουν τα Νέα, έχει ξεκινήσει πριν από την κρίση και οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων όπως οι οικονομικές ανησυχίες, τα ζητήματα σχετικά με την ποιότητα ζωής αλλά και η σταδιακή φθορά των άλλοτε ισχυρών στερεοτύπων για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα άλλωστε με στοιχεία των «New York Times», από το 2000 ώς το 2010 το 1/3 της ανάπτυξης της εργασιακής απασχόλησης των ανδρών οφείλεται σε επαγγέλματα στα οποία πάνω από το 70% αυτών που τα ασκούν είναι γυναίκες.

Για παράδειγμα, σε αυτήν την περίοδο ο αριθμός των ανδρών νοσοκόμων στο Τέξας αυξήθηκε από 9% σε 12%, ενώ το ποσοστό των ανδρών δασκάλων έχει φτάσει το 23%.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι αν και μεταξύ του 1970 και του 1990 οι άνδρες που επέλεγαν τα λεγόμενα γυναικεία επαγγέλματα ήταν κυρίως μετανάστες χωρίς μόρφωση, τώρα πάνω από το 1/3 αυτών των ανδρών έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Έχει μάλιστα παρατηρηθεί πως οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες ακόμη και στα γυναικεία επαγγέλματα. Ειδικά οι λευκοί, οι οποίοι έχουν πάρα πολλές πιθανότητες να ανελιχθούν. Το φαινόμενο αυτό, που είναι το αντίθετο της «γυάλινης οροφής», ονομάζεται «γυάλινη κυλιόμενη σκάλα».

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, πολλοί από αυτούς τους άνδρες διαλέγουν τέτοια επαγγέλματα ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια.

Όπως ο 42χρονος Αντριάν Ορτίζ που εργάζεται ως νηπιαγωγός. Ο Αντριάν ήταν δικηγόρος στο Μεξικό και, όπως λέει αστειευόμενος, «πρέπει να είμαι ο μόνος Μεξικανός που έβγαζε περισσότερα χρήματα στην πατρίδα του από ό,τι στις ΗΠΑ».