«Οι νεαροί Ευρωπαίοι στηρίζουν την ΕΕ, αλλά αμφισβητούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»

Τι δείχνει έρευνα του Ιδρύματος TUI


ΚΟΣΜΟΣ
23:26
03/05/2018
«Οι νεαροί Ευρωπαίοι στηρίζουν την ΕΕ, αλλά αμφισβητούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς»
3
loading

Οι νεαροί Ευρωπαίοι στηρίζουν την ΕΕ, αλλά αμφισβητούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος TUI που παρουσιάστηκε  στο Βερολίνο, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το Ίδρυμα TUI ανέθεσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Γνώμης YouGov τη διεξαγωγή δημοσκόπησης σε νέους 16-26 ετών σε Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία. Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξάνεται, αλλά μόνο ένας στους τρεις εμπιστεύεται θεσμούς όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην ΕΕ, το 71% των ερωτώμενων νέων τάσσεται κατά της  εξόδου από την ΕΕ. Στη Γερμανία, το ποσοστό όσων στηρίζουν την ΕΕ αυξήθηκε από 69% σε 80%. «Ίσως το Brexit μας ξάφνιασε λίγο όλους», εξηγεί η Δ/σα Σύμβουλος του TUI,  Ελκε Χλάγουατσεκ.

Οι εθνικές πολιτικές παρουσιάζουν ακόμα χειρότερα ποσοστά. Μόνο ένας στους έξι νέους θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα του λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, το 28% πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας του λειτουργεί τόσο άσχημα, ώστε χρειάζονται «ριζοσπαστικές αλλαγές». Αλλά, όπως σημειώνεται, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στη Γερμανία, μόνο το 8% των νέων θέλουν «ριζοσπαστικές αλλαγές», ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 52%.

Ο Μάρκους Σπίτλερ , πολιτικός επιστήμονας στο Επιστημονικό Κέντρο Βερολίνου (Wissenschaftszentrum) κάνει λόγο για «προειδοποιητικό μήνυμα», αναφορικά με τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στις πολιτικές ελίτ και την ετοιμότητα εγκατάλειψης των δημοκρατικών αρχών. Ένας στους τέσσερις νέους θεωρεί την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών δικαιολογημένη με σκοπό να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές. Παρόμοια είναι η στήριξη για τον περιορισμό των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Το 43% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από ειδικούς, παρά από εκλεγμένους πολιτικούς.

Ταυτόχρονα, ο ενθουσιασμός για τη δημοκρατία είναι περιορισμένος. Μόνο το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης. Σε Γαλλία και Πολωνία το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 50%. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία έχει αυξηθεί και στις επτά χώρες διεξαγωγής της έρευνας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Πορφυρό Δρεπάνι

    Σαν την Ευρωλίγκα ένα πράμα: θέλουμε Παναθηναϊκό, αλλά χωρίς Γιαννακόπουλο. Βρε ουστ!!!

  2. avatar dk.

    Επειδή \"οι ευρωπαϊκοι θεσμοί\" δεν είναι πια ευρωπαϊκή, δρουν κατά της Ευρώπης.

  3. avatar SCULLYXL5

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΑΚΙΑ ΑΦΟΥ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΟΤΣΑΝΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΜΑΣ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΗ,ΖΗΤΩ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ,ΣΚΛΑΒΟΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει