Τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας βγάζει στη σέντρα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την απαγωγή 110 κοριτσιών μέσα από το σχολείο τους κοντά στην πόλη Ντάπτσι από την Μπόκο Χαράμ. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν λάβει προειδοποιήσεις για την παρουσία μαχητών της οργάνωσης, όμως δεν έκαναν τίποτα.

Η απαγωγή αυτή, κοριτσιών ηλικίας 11 έως 19 ετών, ξύπνησε μνήμες από την απαγωγή 267 μαθητριών από σχολείο του Τσιμπόκ τέσσερα χρόνια πριν, το 2014, υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μοχαμάντου Μπουχάρι χαρακτήρισε την απαγωγή «εθνική καταστροφή» και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα για την απελευθέρωση των κοριτσιών.

Η εκλογική νίκη του Μπουχάρι το 2015, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, είχε βασιστεί στις επικρίσεις του για την αποτυχία του προκατόχου του Γκούντλακ Τζόναθαν να προστατεύσει τους Νιγηριανούς και στη δέσμευσή του να καταπολεμήσει την Μπόκο Χαράμ.

Τόσο στην περίπτωση του Τσιμπόκ όσο και του Ντάπτσι οι αρχές της Νιγηρίας παραδέχθηκαν τα συμβάντα έπειτα από πολλές ημέρες σιωπής. «Παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί επανειλημμένα ότι βαριά οπλισμένοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατευθύνονταν προς το Ντάπτσι, φαίνεται ότι η αστυνομία και ο στρατός δεν έκαναν τίποτε για να εμποδίσουν την απαγωγή» δήλωσε η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία Οσάι Οζίγκο. «Προφανώς δεν έμαθαν τίποτα» από το Τσιμπόκ, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του στρατού πάντως διέψευσε ότι υπήρξε ενημέρωση για την παρουσία της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μήνα μετά την απαγωγή στο Ντάπστι δεν υπάρχουν νέα για την τύχη των 110 κοριτσιών.

Ούτε οι γονείς τους ούτε οι νιγηριανές αρχές έχουν δηλώσει δημοσίως αν έχουν λάβει αποδείξεις ότι είναι ζωντανές οι μαθήτριες, ενώ οι απαγωγείς δεν έχουν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες τους ούτε έχουν ζητήσει λύτρα.

Ο Μπουχάρι είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ζήτησε από τον στρατό και όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας να αναζητήσουν τις μαθήτριες, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να τις αναζητεί μέχρι να βρεθούν όλες.