Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιανουαρίου 1968 όταν ένα θηριώδες B-52G Stratofortress αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στις παγωμένες εσχατιές της δυτικής Γροιλανδίας.

Τι δουλειά είχε εκεί το γεμάτο πυρηνικές βόμβες βομβαρδιστικό των ΗΠΑ; Ήταν φυσικά για τον «κόκκινο» κίνδυνο, ως αντίμετρο δηλαδή σε κάποια αιφνιδιαστική επίθεση των Σοβιετικών, σε άλλον έναν κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου.

Η αποστολή ρουτίνας ξεκίνησε απλά, όπως και κάθε άλλη που είχε αναλάβει ο σμηναγός John Haug και το πλήρωμά του. Το βομβαρδιστικό σηκώθηκε από αεροπορική βάση της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των δώδεκα B-52 με πυρηνικά που κρατούσαν οι ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή στον αέρα εκείνη την εποχή (η «Operation Chromedome» λειτουργούσε ήδη από το 1961), καθώς ο ψυχροπολεμικός κίνδυνος ήταν ξανά στα ύψη.

oighoirgh3

Οι αποστολές ήταν μάλιστα 24ώρες και στο αεροσκάφος επέβαινε και τρίτος πιλότος, ώστε να ξεκουράζονται εναλλάξ. Το B-52G Stratofortress ήταν στη Γροιλανδία εδώ και πέντε ώρες οργώνοντας τους αιθέρες και η παγωνιά είχε εγκαθιδρυθεί στην καμπίνα, αναγκάζοντας το πλήρωμα να δυναμώσει τη θέρμανση. Και σε λίγο θα έβλεπαν καπνούς και μια μικρή εστία.

Ο κυβερνήτης επικοινώνησε με τη Thule Air Base, την αμερικανική βάση στη Γροιλανδία, για μια επείγουσα προσγείωση, καθώς ήταν στα 90 μίλια από κει. Μόνο που οι καπνοί συνέχισαν να βγαίνουν παρά το ξελίγωμα των πυροσβεστήρων. Όταν ο Haug συνειδητοποίησε πως δεν θα προλάβαινε να φτάσει, διέταξε τους άντρες του να πηδήξουν έξω, αν και ο συγκυβερνήτης που κοιμόταν έχασε τη ζωή του από τραύμα στο κεφάλι πάνω στον πανικό του.

Το αεροπλάνο συνετρίβη πάνω σε ένα παγόβουνο, κοντά στη βάση, και το πλήρωμα διασώθηκε τελικά. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως δεν μπορούσαν να βρουν τα τέσσερα πυρηνικά όπλα του αεροπλάνου, τέσσερις βόμβες υδρογόνου δηλαδή συνολικής ισχύος 239 φορές περισσότερες από την ατομική της Χιροσίμα!

Οι πιθανότητες ήταν καλές να έχουν βυθιστεί οι βόμβες στο νερό και πράγματι αυτό συνέβη, αποτρέποντας έναν πυρηνικό όλεθρο που δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος. Μια βδομάδα αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου, ο στρατός ανακοίνωσε πως είχε βρει κομμάτια και από τις τέσσερις βόμβες, με τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

oighoirgh2

Όλοι ήταν ωστόσο καθησυχασμένοι, καθώς τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ολότελα διαφορετικά. Ήταν ευτύχημα, μέσα στην τραγωδία, που έπεσε στην παγωμένη θάλασσα και βυθίστηκε. Λίγο αργότερα εξάλλου ο στρατός μάζεψε όλο το ραδιενεργό υλικό, παρά την κακοκαιρία και το ψύχος.

Η κυβέρνηση της Δανίας ωστόσο, που είχε υπογράψει σύμφωνο με τις ΗΠΑ ώστε να μη φέρει πυρηνικά η Αμερική στη Γροιλανδία, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη από όλο αυτό. Και το BBC αμφισβήτησε μάλιστα το 2008 ότι μαζεύτηκαν και οι τέσσερις πυρηνικές κεφαλές, αποκαλύπτοντάς μας ότι μία από αυτές δεν ανευρέθηκε ποτέ! Κάτι που δεν δέχτηκαν φυσικά ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Δανοί…