Πλούσιο είναι το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της προγραμματισμένης για χθες συνεδρίασης της ολομέλειας του Κοινοβουλίου της Καταλονίας για την ανάδειξη προέδρου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο τον ισπανικό Τύπο, το κλίμα ανάμεσα στις δύο κύριες αυτονομιστικές παρατάξεις JXCat και ERC θυμίζει ψυχρό πόλεμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, η απόφαση του προέδρου του Κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ να αναστείλει την συνεδρίαση της Ολομέλειας κρίθηκε από μια συνομιλία του με τον αυτοεξόριστο στα Βρυξέλλες Κάρλες Πουτζντεμόν, που δεν έγινε ποτέ.

Ο Τόρεντ αναζήτησε τον Πουτζντεμόν- που είναι και ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, παρά την απόρριψη της υποψηφιότητάς του από τη Μαδρίτη- στις οκτώ το πρωί και άλλες πέντε φορές στη συνέχεια. Αλλά οι κλήσεις του, σύμφωνα με το ERC, το κόμμα από το οποίο προέρχεται, έμειναν αναπάντητες. Το JXCat, κόμμα του Πουτζντεμόν, απάντησε πως ο πρώην πρόεδρος δεν απαντά σε «άγνωστους αριθμούς κλήσης» και κατηγορεί τον Τόρεντ πως δεν επιχείρησε να έρθει σε επαφή με κανέναν από τους συνεργάτες του Πουτζντεμόν ή στέλεχος του κόμματος.

Μετά την απόφαση του Τόρεντ, η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας της JXCat υπήρξε σφοδρή και πέρασε από τις κατ’ ιδίαν καταγγελίες στις δημόσιες επικρίσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της JXCat Έντουαρ Πουζόλ ανακοίνωσε πως «η δημοκρατία δεν αναβάλλεται, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι έρμαιο του Συνταγματικού Δικαστηρίου». Από την πλευρά του κόμματος CUP, ο Κάρλες Ριέρα δήλωσε πως «μόνο με δημοκρατική ανυπακοή και μονομερώς μπορούμε να υλοποιήσουμε την δημοκρατία. Το πρώτο προσκλητήριο είναι η έγκριση της προεδρίας του Πουτζντεμόν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico de Catalunya, τέσσερις είναι οι λόγοι που ώθησαν τον πρόεδρο της Βουλής στην αναβολή της συνεδρίασης.

Πρώτον, η ERC δεν είχε γνώστη του περιεχομένου της ομιλίας που θα εκφωνούσε ο Πουτζντεμόν, από την οποία ενδεχομένως να προέκυπταν νομικές συνέπειες. Δεύτερον, δεν είχε γίνει γνωστό εάν θα εμφανιζόταν στο κοινοβούλιο ο ίδιος ο Πουτζντεμόν. Τρίτον, ρόλο έπαιξε η έλλειψη «κυβερνητικού σχεδίου» καθώς «η ERC δεν γνώριζε τίποτε για τα σχέδια του Πουτζντεμόν για το πώς θα κυβερνήσει». Τέταρτον, δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, κι αυτό λόγω αδιαφορίας της πλευράς του Πουτζντεμόν.