Να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα κάνει αδύνατο το διάλογο στην Ισπανία κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλονία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζντεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της ΕΕ “ενωμένοι στη διαφορετικότητα”, ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ» δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να αναζητήσει λύση στο διάλογο, μακριά από τη χρήση βίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας» είπε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι σήμερα θέλει να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο «αδύνατο». «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.