Καμικάζι «χτύπησαν» σε σιιτικό τέμενος στο κέντρο της Καμπούλ κατά την έξοδο των πιστών στο τέλος της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας.

Σήμερα είναι παραμονή των εορτασμών της Ασούρα, της μεγαλύτερης γιορτής των σιιτών.

«Ένας καμικάζι, που ήταν πεζός, έκανε πως βοσκούσε το αρνί του και πυροδότησε τα εκρηκτικά του μπροστά από το σιιτικό τζαμί Χουσανία» στη συνοικία Κάλα-ε-Φατούλαχ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Σαλίμ Αλμάς, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει αν υπήρχαν θύματα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν τουλάχιστον ένα πτώμα μπροστά από κατεστραμμένες βιτρίνες, ενώ ο δρόμος είναι γεμάτος συντρίμμια και φαίνεται ένα πυκνό πλήθος ανθρώπων που βγαίνει από το τζαμί.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν, σύμφωνα με το Reuters, πως τουλάχιστον δύο δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά την πραγματοποίησή της, έναν μόλις μήνα αφότου 20 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί ενώ προσεύχονταν σε άλλο σιιτικό τέμενος της Καμπούλ.

Από νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί η ιταλική οργάνωση αρωγής Emergency, ανακοινώθηκε πως πέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί μετά την έκρηξη, αλλά αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως οκτώ ή εννέα άνθρωποι έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο η σιιτική μειονότητα του Αφγανιστάν και οι αρχές εξέφραζαν φόβους για επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους, που αποτελείται από εξτρεμιστές σουνίτες, κατά την περίοδο της Ασούρα.

Για τον λόγο αυτόν, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί μπροστά από τους χώρους λατρείας των σιιτών στην Καμπούλ και εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι περίοικοι έχουν στρατολογηθεί για να βοηθούν τις δυνάμεις της τάξης.