Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προειδοποίησε σήμερα τη Γαλλία να αποχωρήσει από την Ομάδα του Μινσκ, που συγκροτήθηκε για τη διευθέτηση της διαφοράς για το Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, αν υιοθετήσει οριστικά το νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.

«Αν αυτό το νομοσχέδιο λάβει ισχύ νόμου, κάτι που δεν ελπίζω, τότε θα πρέπει πολύ πιθανώς η Γαλλία να αποχωρήσει άμεσα από το διαμεσολαβητικό έργο, καθώς θα έχει υιοθετήσει μια στάση που στερείται σαφώς αμεροληψίας και επισημοποιεί τη μονομέρειά της», δήλωσε ο Γκιουλ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ομάδα του Μινσκ -στην οποία μετέχει η Τουρκία- συγκροτήθηκε το 1992 από την τότε Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ο διεθνής οργανισμός είναι σήμερα γνωστός ως ΟΑΣΕ), και σε αυτή συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η αποστολή της είναι να ενθαρρύνει την εξεύρεση μιας ειρηνικής απόφασης ύστερα και από διαπραγμάτευση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακα που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμένιους.

Την ίδια ώρα από το Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», μετά τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις «χωρίς αμφιβολία υπερβολικές δηλώσεις» που διατυπώθηκαν.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να διατηρηθούν μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας σχέσεις εμπιστοσύνης, ακόμη και φιλίας, τολμώ να πω τη λέξη, συνεπώς απευθύνω έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», υπογράμμισε ο Ζιπέ.