Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δεσμεύθηκε σήμερα να υποστηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον πρωθυπουργό Άμπντελ Ραχίμ αλ Κέιμπ.

Σε μήνυμά του, ο Μπαν ανέφερε ότι η αποστολή του Οργανισμού για την παροχή βοήθειας της Λιβύης θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η «ειρήνη» και η «ευημερία» στη χώρα, που επιθυμεί να γίνει «σύγχρονη» και «δημοκρατική», ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της αποστολής –που εκπνέει στα τέλη του 2011– για άλλους τρεις μήνες.

Ο Μπαν, σε αναφορά που υπέβαλε στο ΣΑ χθες, τόνισε πως η Λιβύη θα χρειαστεί μακροπρόθεσμη διεθνή υποστήριξη μετά την εμφύλια σύρραξη που τερμάτισε την 42χρονη διακυβέρνηση υπό το φονευθέντα συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

«Ο λιβυκός λαός δημιούργησε για τον εαυτό του μια εξαιρετική ευκαιρία και τώρα είναι αντιμέτωπος με εξαιρετικές προκλήσεις», έγραψε ο Μπαν.

Εντωμεταξύ ορισμένες από τις φυλές της Λιβύης διεμήνυσαν χθες ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η σύνθεσή της αναβιώνει τις περιφερειακές και φυλετικές αντιπαλότητες οι οποίες απειλούν την σταθερότητα και την ενότητα της χώρας.

Ο αλ Κέιμπ συνέθεσε μια κυβέρνηση με στόχο να κατευνάσει το ψηφιδωτό των φυλών, περιφερειακών ομάδων συμφερόντων και ιδεολογικών παρατάξεων που διαγωνίζονται με στόχο να αναπληρώσουν το κενό που άφησε η πτώση του καθεστώτος του Καντάφι και ο θάνατος του συνταγματάρχη.

Ο ηγέτης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ υποστήριξε ότι «δεν αποκλείσαμε ούτε περιθωριοποιήσαμε οποιαδήποτε ομάδα ή περιοχή ή εθνότητα. Η Λιβύη, αντιθέτως, είναι για όλους». Κάλεσε όλες τις φυλές και τις παρατάξεις να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους για το καλό της χώρας. «Πρέπει να πορευτούμε σε μια γραμμή πίσω από αυτή την επανάσταση, που προστατεύθηκε από τον Αλλάχ. Καλούμε όλους να έχουν υπομονή και να αποκηρύξουν το φθόνο και τις μνησικακίες», είπε.

Πάνω από 150 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Βεγγάζη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι σε μια κυβέρνηση των ξένων!». Στην διαδήλωση πρωτοστάτησαν μέλη των φυλών Αουάγκι και Μαγαρίμπα, καθώς δεν διορίστηκαν μέλη τους σε σημαντικές θέσεις. Διαδηλώσεις έκαναν και μέλη των Αμαζίγ, των Βέρβερων της Λιβύης, στην πόλη Τζάντου, στα όρη Ναφούσα.

«Θα πάμε στην Τρίπολη και θα προβούμε σε καθιστική διαμαρτυρία για τους διορισμούς των υπουργών», είπε ένας διαδηλωτής.