Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δεν θα επιστρέψει στη χώρα από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται και θα μεταφέρει την εξουσία στον αντιπρόεδρό του σε 10 ημέρες, δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με σαουδάραβες αξιωματούχους, πρόσθεσε πως ο Σάλεχ θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ όπου αναρρώνει από τα τραύματα που υπέστη στην επίθεση εναντίον ενός από τα παλάτια του στη Σαναά τον Ιούνιο.

«Επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Σάλεχ, με την διαμεσολάβηση Σαουδαράβων, η οποία προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Υεμένης θα υπογράψει την μεταβίβαση της εξουσίας στον αντιπρόεδρό του Άμπντο Ράμπο Μανσούρ Χάντι μέσα σε δέκα ημέρες», ανέφερε ο διπλωμάτης, ο οποίος εδρεύει στο Λίβανο και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την Πέμπτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως διαπίστωσε πως υπάρχουν «ενθαρρυντικές ενδείξεις» τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά την εφαρμογή μιας συμφωνίας πολιτικής μετάβασης.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά και στις 17 επαρχίες της Υεμένης χθες εναντίον της κρατικής βίας και για να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους στο Σάλεχ — ο οποίος κυβερνά από το 1978 — να αποχωρήσει.

Στη νότια πόλη Τάιζ ένα τεράστιο πλήθος έκανε πορεία από την πλατεία Τάγιρ — εστιακό σημείο των κινητοποιήσεων — ως το κτίριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας, καταγγέλλοντας τη βία και τα πυρά με βαρέα όπλα από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη, είπε ακτιβιστής.

Την Πέμπτη, οι υπηρεσίες ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών τραυματίζοντας πάνω από 50 ανθρώπους, είπε ένας ακτιβιστής, ο Άμπντελ Ραχίμ. Ένας εξέπνευσε. Σύμφωνα με ακτιβιστές είχε πολλαπλά τραύματα από σφαίρες. Η βία συνεχίστηκε ως τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων.

Η Τάιζ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης και ένα από τα επίκεντρα των διαδηλώσεων εναντίον του Σάλεχ που συνεχίζονται στη χώρα από το Φεβρουάριο.

Την Πέμπτη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια ένοπλης βίας στην πρωτεύουσας και ένας 14χρονος στην πόλη Άντεν.

Τουλάχιστον 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της κυβερνητικής καταστολής εναντίον των διαδηλωτών από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εκτιμούν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.