Προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά του Βελγίου, αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι γονείς ενός 26χρονου που σκοτώθηκε στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, όπου συνολικά έχασαν την ζωή τους 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τη δικηγόρο τους, οι γονείς του Βαλεντάν Ριμπέ, ενός δικηγόρου ηλικίας 26 ετών που σκοτώθηκε στην επίθεση των τζιχαντιστών στο Μπατακλάν, «εκτιμούν ότι σοβαρές δυσλειτουργίες υπήρξαν στο σύστημα προστασίας και επιτήρησης του Βελγίου, γεγονός που διευκόλυνε τη διείσδυση τρομοκρατών στη γαλλική επικράτεια και τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων» εξήγησε η Σαμιά Μακτούφ σε ένα δελτίο Τύπου.

«Αυτοί οι τρομοκράτες, στην πλειονότητά τους βελγικής υπηκοότητας, προέρχονταν από την πόλη Μόλενμπεεκ Σεν Ζαν», μία κοινότητα των Βρυξελλών, «όπου ριζοσπαστικοποιήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν στον τζιχάντ και προετοίμασαν ένοπλες επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος» υπογράμμισε η δικηγόρος.

Μεταξύ αυτών, βρισκόντουσαν ο φερόμενος εγκέφαλος των επιθέσεων, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που σκοτώθηκε στο Σεν Ντενί, στα περίχωρα του Παρισιού, αλλά και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που διαφεύγει της σύλληψης, οι οποίοι «μπόρεσαν να μετακινηθούν μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές τους παρακολουθούσαν» επισήμανε η ίδια.

Καταγγέλλοντας αυτήν την «επίθεση στις υποχρεώσεις αναφορικά με την ασφάλεια» οι γονείς του Βαλεντάν και η δικηγόρος τους επικαλούνται στην προσφυγή τους το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με «το δικαίωμα στην ζωή».

Επιπλέον, η δικηγόρος ζήτησε από τον Κριστόφ Τεϊσιέ, έναν από τους δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα, να καλέσει για κατάθεση τον πρώην δήμαρχο του Μολενμπέεκ Σεν Ζαν, Φιλίπ Μουρό, που κατηγορήθηκε συχνά για ανεκτικότητα ενώπιον της ανόδου του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στην κοινότητά του. Ο ίδιος μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Αλήθεια για το Μολενμπέεκ» στο οποίο δηλώνει ότι δεν νιώθει υπεύθυνος για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Για την δικηγόρο, «η ιδέα δεν είναι να ενοχοποιήσουμε τις βελγικές αρχές»: «Πρόκειται για ένα προληπτικού χαρακτήρα μέτρο, καθώς η τρομοκρατία πλήττει όλο τον κόσμο».