Στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνου πραγματοποιήθηκε η πολιτική κηδεία του ιταλού καθηγητή και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης Ρέντσι, καθηγητών και πρυτάνεων ιταλικών πανεπιστημίων, εκδοτών, μεταφραστών και εκατοντάδων πολιτών.

Το «παρών» θέλησε να δώσει και ο ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευθυμία, τον αλτρουϊσμό του Ουμπέρτο Έκο, το πόσο αγαπούσε την καλή πολιτική. Ήταν μετρημένος, ειρωνικός, ανθρώπινος», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουλιάνο Πιζαπία.

Ο δε ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να τιμήσει την μνήμη του διεθνούς φήμης αυτού διανοούμενου, τονίζοντας ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και τη μουσική ποπ, τα κόμικς και τη φιλοσοφία». «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του», συμπλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.

Η ιταλίδα υπουργός Παιδείας, Στεφάνια Τζιαννίνι, από την μεριά της, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεχείς συμβουλές, που έδινε ο Ουμπέρτο Έκο στους φοιτητές του, ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στη συνειδητή επιλογή τους. Τον χαρακτήρισε «σύμβολο του ανανεωτικού κλασικισμού τον οποίο τόσο χρειαζόμαστε, όλοι, στην εποχή μας».

Στην σύντομη παρέμβασή του, δε, ο ιταλός δημοσιογράφος και πολιτικός Φούριο Κολόμπο, διηγήθηκε ότι ο Ουμπέρτο Έκο είχε καταφέρει να κατακτήσει ακόμη και τους ανώτερους και συναδέλφους του, κατά τη στρατιωτική του θητεία, πριν πολλές δεκαετίες: «Ήδη από τότε, στο στρατόπεδο, τον αποκαλούσαν όλοι καθηγητή, σεβόμενοι τη βαθιά γνώση και τη θέλησή του για μελέτη», τόνισε ο Κολόμπο.

Η Ελιζαμπέτα Σγκάρμπι, τέλος, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La Nave di Teseo, στην ίδρυση του οποίου ο Έκο είχε συμβάλει προσωπικά, πέρυσι, θέλησε να θυμίσει ότι την απόφασή του αυτή, ο ιταλός αυτός διανοούμενος, την ταύτιζε με «μια πράξη ελευθερίας, για τα παιδιά και τα εγγόνια του, για να μπορέσει να τους δωρίσει ένα συγκεκριμένο μέλλον».

Αριστείδης Μπαλτάς: Ο Έκο υπερασπίστηκε την κριτική σκέψη απέναντι σε κάθε αρτηριοσκληρωτικό δογματισμό

Το εγκώμιο του Ουμπέρτο Έκο έπλεξε και ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. κ. Μπαλτάς σημειώνει ότι ο Έκο υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων και ένας μαχητικός διανοούμενος.

«Με το επιστημονικό του έργο άνοιξε νέους δρόμους στη φιλοσοφία της γλώσσας και τη θεωρία της λογοτεχνίας. Τους δρόμους αυτούς εξερεύνησε και στα μυθιστορήματά του, όπως “Το όνομα του Ρόδου” και τον “Μπαουντολίνο”, που, παρότι “ακαδημαϊκά” και “διακειμενικά”, κατάφεραν να συναρπάσουν εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και, στο φόντο ενός μακρινού παρελθόντος, να μιλήσουν ευθύβολα για το παρόν. Συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση ιταλών ανθρώπων του πνεύματος, ο Έκο υπήρξε πάντα παρών στη δημόσια συζήτηση, υπερασπιζόμενος την κριτική σκέψη και την αμφιβολία απέναντι σε κάθε αρτηριοσκληρωτικό δογματισμό», καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.