Η έρευνα για το κόστος ζωής Mercer για το 2011 εξέτασε 214 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτεύουσα της Ανγκόλας, Λουάντα, παραμένει η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για τους μετανάστες για δεύτερη συναπτή χρονιά.

Η φθηνότερη πόλη είναι το Καράτσι του Πακιστάν, όπου η ζωή για έναν μετανάστη είναι τρεις φορές φθηνότερη σε σχέση με την Λουάντα.

Το Τόκιο, η Ντζαμένα (πρωτεύουσα του Τσαντ), η Μόσχα και η Γενεύη μαζί με την Λουάντα είναι οι ακριβότερες πόλεις για να ζήσει κάποιος τα τελευταία δύο χρόνια, διαπίστωσε η έρευνα.

Η έρευνα συνέκρινε το κόστος περισσότερων από 200 αντικειμένων σε κάθε πόλη, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τροφίμων, του ρουχισμού, της διασκέδασης και των οικιακών αγαθών.

Οι διακυμάνσεις του νομίσματος επηρεάζουν το κόστος ζωής. Η έρευνα αποφάνθηκε ότι το αμερικανικό δολάριο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά έναντι άλλων νομισμάτων με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί που εργάζονται στο εξωτερικό να πληρώνουν περισσότερα χρήματα.

Η έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι είναι η πληρέστερη του είδους, χρησιμοποιείται από τις πολυεθνικές εταιρίες και τις κυβερνήσεις για να καθορίσει το κόστος ζωής και την αποζημίωση των υπαλλήλων τους.

Στην αμερικανική ήπειρο οι ακριβότερες πόλεις είναι: Σάο Πάολο ακολουθούμενο από το Ρίο ντε Τζανέιρο, την Νέα Υόρκη, την Μπραζίλια και το Καράκας.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: Τόκιο, ακολουθούμενο από την Οσάκα, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και την Ναγκόγια, ενώ στην Ευρώπη η Μόσχα, η Γενεύη, η Ζυρίχη, το Όσλο και η Βέρνη.