Στο χάος που επικράτησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι, όπως συχνά συμβαίνει σε μεγάλα γεγονότα για τα οποία η ροή πληροφοριών είναι χειμαρρώδης, κάποιες «ειδήσεις» που κυκλοφόρησαν στα social media- αλλά και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης- αποδείχθηκαν… όχι και τόσο «ειδήσεις».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αντιδρά επισημαίνοντας τον τρόπο με τον οποίο διαψεύστηκαν ορισμένα στοιχεία που μεταδόθηκαν και αναπαράχθηκαν καθώς η ταχύτητα τις κρίσιμες ώρες προσπερνά την ανάγκη διασταύρωσης της πληροφορίας.

Η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα έχει εκδώσει οδηγό για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

1. Όχι, δεν σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί

Η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε τη νύχτα της Παρασκευής και αφορούσε τέσσερις αστυνομικούς που υποτίθεται πως σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν. Δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στο Μπατακλάν αλλά δεν σκοτώθηκε. Αντίθετα, αστυνομικός με πολιτικά και εκτός καθήκοντος έχασε τη ζωή του στη rue de Charonne.

2.  Όχι, δεν έπεσαν πυροβολισμοί στις περιοχές Les Halles, Belleville και République

pariasm1

Μεταδόθηκε η πληροφορία πως έπεσαν πυροβολισμοί στις παραπάνω περιοχές, σε κάποιες από τις οποίες δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Οι επιθέσεις έγιναν στο Stade De France, το Μπατακλάν, δύο εστιατόρια κοντά στην place de la République, στη rue de Charonne και σε καφέ κοντά στην place de la Nation.
3. Όχι, δεν έγινε πορεία στη Γερμανία σε ένδειξη υποστήριξης

pariasm3

Η παραπάνω φωτογραφία κυκλοφόρησε αλλά δεν αφορά συγκέντρωση συμπαράστασης προς το γαλλικό λαό αλλά πορεία του Pegida.

4. H φωτογραφία από το Μπατακλάν που ήταν από το… Δουβλίνο

pariasm4
Μια φωτογραφία που υποτίθεται πως έδειχνε το θέατρο Μπατακλάν πριν από το μακελειό αποδείχθηκε πως ήταν από το Δουβλίνο και είχε μάλιστα δημοσιευτεί από τις 12 του μήνα. Η φωτογραφία έχει πλέον κατέβει.

5. Όχι, δεν έγινε επιχείρηση των γαλλικών αρχών στο Στρασβούργο

pariasm5
Η πληροφορία πως έγινε επιχείρηση των γαλλικών αρχών στο Στρασβούργο κυκλοφόρησε στο Twitter, το tweet όμως ήταν από την 31η Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, γράφει η Le Monde, δεν έγινε καμία τέτοια επιχείρηση ούτε τον Οκτώβριο ούτε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Είδηση μηδέν. Το tweet έχει κατέβει.

6. Όχι, το Empire State Building δεν βάφτηκε στα χρώματα της γαλλικής σημαίας και ο πύργος του Άιφελ δεν έσβησε τα φώτα του κατ’ εξαίρεση

pariasm6

Έγιναν πολλές εκδηλώσεις μνήμης σε πολλές χώρες εκτός Γαλλίας, μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, αλλά ούτε το Empire State Building φωτίστηκε μπλε, άσπρο και κόκκινο ούτε ο πύργος του Άιφελ έσβησε τα φώτα του ως φόρο τιμής στα θύματα.

pariasm7

Αυτό που όντως συνέβη ήταν πως φωτίστηκε στα χρώματα της γαλλικής σημαίας ο πύργος που κατασκευάστηκε στη θέση των Δίδυμων Πύργων.

7. Όχι, δεν έγινε εμπρησμός στη «ζούγκλα» του Καλαί

pariasm8
Η πληροφορία κυκλοφόρησε βασιζόμενη κυρίως σε μία φωτογραφία που όμως στην πραγματικότητα ήταν από τις 2 Νοεμβρίου, όταν είχε εκραγεί φιάλη υγραερίου στη ζούγκλα του Καλαί. Η εφημερίδα La Voix du Nord- μετέδωσε την πληροφορία για φωτιά στη «ζούγκλα» και τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, με τις αρχές να λένε πως έκαψε σκηνές και καταλύματα μεταναστών αλλά οφειλόταν σε ατύχημα.

8. Όχι δεν υπήρξε «προφητεία» για τις επιθέσεις στο Παρίσι

pariasm9

Μήνυμα στο δημοφιλές φόρουμ « Blabla 15-18 ans » του Jeuxvideo.com, επικαλούμενο «πηγές», προέβλεπε σειρά επιθέσεων με αφετηρία τη 13η Νοεμβρίου με επίκεντρο μέσα μεταφοράς και δημόσιους χώρους. Το μήνυμα έχει πλέον κατέβει αλλά σε κάθε περίπτωση χρονολογείται από τον… Σεπτέμβριο του 2014. Εκτός από τη σύμπτωση των ημερομηνιών, σημειώνει η Le Monde, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη πως επρόκειτο για πραγματική προειδοποίηση βασιζόμενη σε πληροφόρηση.

9. Κείμενο που αποδόθηκε στους New York Times ήταν σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τους

pariasm10

Κείμενο που περιλαμβάνει όλα όσα συμβολίζει η Γαλλία, τις ελευθερίες και την πρωτοπορία της, κυκλοφόρησε στα social media ως editorial των New York Times. Το συναισθηματικό φορτισμένο κείμενο ωστόσο ήταν σχόλιο που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

10. Όχι, οι επιθέσεις δεν οργανώθηκαν με τη χρήση Playstation 4

Πολλά αμερικανικά site, αλλά και βρετανικά, βασιζόμενα εν πολλοίς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψαν πως οι επιθέσεις οργανώθηκαν με τη χρήση των δυνατοτήτων chat της κονσόλας PlayStation 4 της Sony.

Για να στηρίξουν την πληροφορία αυτή, επισήμαναν δηλώσεις του Jan Jambon, υπουργού Εσωτερικών του Βελγίου, ο οποίος είχε πει πως το PlayStation Network είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό παρακολούθηση. Οι δηλώσεις, που αμφισβητούνται και ως προς το περιεχόμενό τους, τεχνικά, έγιναν την περασμένη Τρίτη, πριν καν εκδηλωθούν οι επιθέσεις στο Παρίσι.