Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ενήμερος για το σχέδιο επίθεσης της αλ Κάιντα στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, στις 7 Ιουλίου του 2005, αλλά αυτή ήταν η τελευταία επιτυχημένη επιχείρηση στην οποία έπαιξε κάποιο ρόλο, κατέληξαν ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από την Αμποταμπάντ του Πακιστάν, εκεί όπου είχε βρει καταφύγιο ο μπιν Λάντεν και όπου τελικά σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 2 Μαΐου, προκύπτει ότι γνώριζε εκ των προτέρων για το αποτυχημένο σχέδιο στο Λονδίνο το 2006 για την βομβιστική επίθεση σε υπερατλαντικές πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, αποφάνθηκαν πολλοί αξιωματούχοι του τομέα ασφαλείας των ΗΠΑ.

«Ο μπιν Λάντεν ήταν ένας άνθρωπος της λεπτομέρειας. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι γνώριζε τις σημαντικές σχεδιαζόμενες επιθέσεις της αλ Κάιντα, στο στάδιο του σχεδιασμού τους, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου με τις αεροπορικές επιθέσεις το 2006 και των επιθέσεων της 7/7 στο Λονδίνο», είπε στο Reuters ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

Πενήντα-δύο πολίτες και οι τέσσερις καμικάζι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Λονδίνο με στόχο τρία τρένα του υπόγειου σιδηροδρόμου της βρετανικής πρωτεύουσας κι ένα λεωφορείο, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι τελευταίες αυτές εκτιμήσεις αμερικανών και άλλων δυτικών αξιωματούχων στηρίζουν την άποψη της κυβέρνησης Ομπάμα ότι, παρά την πολυετή, φαινομενικά, απομόνωσή του στην Αμποταμπάντ, ο μπιν Λάντεν γνώριζε -κάποιες φορές με κάθε λεπτομέρεια-τις δραστηριότητες των μελών της οργάνωσής του ανά τον κόσμο.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του μπιν Λάντεν στο Πακιστάν δεν προσφέρουν κάποια απόδειξη περί συγκεκριμένων σχεδίων επίθεσης στα οποία να εμπλεκόταν ο μπιν Λάντεν με στόχο αμερικανικούς ή άλλους δυτικούς στόχους.

Οι αρμόδιες αρχές βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Μοχάμαντ Σιντίκουε Καν, ηγέτης της τετραμελούς ένοπλης οργάνωσης που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στο Λονδίνο και ένα ακόμη μέλος της οργάνωσης, είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν για παραστρατιωτική εκπαίδευση πριν από τις επιθέσεις.

Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, οι αρχές δεν είχαν συνδέσει τον ίδιο τον μπιν Λάντεν με τις συγκεκριμένες επιθέσεις.

Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, μία ομάδα ενόπλων επιχείρησε και δεύτερο γύρο επιθέσεων στο Λονδίνο, με στόχο και πάλι το συγκοινωνιακό δίκτυο της πόλης, αλλά οι εκρηκτικοί μηχανισμοί δεν εξερράγησαν.

Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι να θεωρείται πως η ηγεσία της αλ Κάιντα είχε εμπλοκή στην ενορχήστρωση μεταγενέστερων αποτυχημένων επιθέσεων κατά ευρωπαϊκών και αμερικανικών στόχων.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ακόμα ότι η «ανώτατη ηγεσία» της αλ Κάιντα επέβλεψε ένα σχέδιο επίθεσης το 2009, του οποίου ηγήθηκε αφγανός μετανάστης, με στόχο τον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης.

Το σχέδιο αυτό αποτράπηκε όταν οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» Νατζιμπουλάχ Ζάζι και μερικούς συνεργάτες του.

Από τότε που σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι ο ίδιος είχε ανάμειξη σε σχέδια επίθεσης κατά ευρωπαϊκών στόχων τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Για τον λόγο αυτόν εκδόθηκαν ταξιδιωτικές οδηγίες από ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.