Η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η λευχαιμία την οποία εμφάνισε ένας εργαζόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα οφείλεται στην ακτινοβολία που είχε δεχθεί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι σήμερα, παρότι άλλοι πρώην εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο καταστράφηκε από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 στη βορειοανατολική χώρα, εμφάνισαν καρκίνο, είναι η πρώτη φορά που η έκθεση στη ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις αυτές ενοχοποιείται επίσημα για την εκδήλωση της νόσου. «Η περίπτωση αυτή πληροί τις προϋποθέσεις» για την παραδοχή της σχέσης, εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Ο πρώην εργάτης, ήταν περίπου 30 ετών όταν εργαζόταν από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013 στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι. Είχε εργαστεί επίσης αρκετούς μήνες νωρίτερα σε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο. Εκτός από την πρώτη αυτή παραδοχή, τρεις περιπτώσεις παραμένουν σε διαδικασία εξέτασης, διευκρίνισε το υπουργείο που είχε αποκλείσει νωρίτερα ανάλογες προσφυγές πρώην εργαζομένων.

Τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι άρχισαν να τήκονται μερικές ώρες μετά τη φονική παλίρροια που σάρωσε τη βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους πριν από τεσσεράμισι χρόνια. Εκρήξεις υδρογόνου σημειώθηκαν στη συνέχεια, καταστρέφοντας κτίρια των εγκαταστάσεων και πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων διέρρευσαν.

Χιλιάδες εργαζόμενοι μετέβαιναν καθημερινά στο εργοστάσιο έκτοτε, για εργασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονταν έκτακτα μέτρα για τον ψεκασμό με νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων, την απομάκρυνση από το σημείο μολυσμένων αποβλήτων, τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ραδιενεργού νερού και προετοιμασία της αποξήλωσης της μονάδας.

Το ετήσιο όριο της έκθεσης των εργαζομένων αυξανόταν συνεχώς κατά την κορύφωση της κρίσης, πριν επανέλθει σε ένα πιο σύνηθες επίπεδο για τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό.

Επισήμως, ουδείς απεβίωσε λόγω της έκθεσής του στην ακτινοβολία μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, στο χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα παγκοσμίως μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986.

Ακόμη και ο θάνατος από καρκίνο του οισοφάγου του Μασάο Γιοσίντα, διευθυντή του πυρηνικού εργοστασίου όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, επισήμως δεν είχε σχέση με την ακτινοβολία που δέχτηκε ο πυρηνικός μηχανικός εκείνη τη στιγμή. Ο 58χρονος Γιοσίντα που πέθανε τον Ιούλιο του 2013, βρισκόταν στο εργοστάσιο την στιγμή του δράματος και εργάστηκε σκληρά στις εγκαταστάσεις τους έξι μήνες που ακολούθησαν.

Η περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε σήμερα το υπουργείο Υγείας είναι η πρώτη αναγνωρισμένη περίπτωση όσον αφορά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Κατά το παρελθόν, οι μορφές καρκίνου που είχαν εμφανίσει 13 εργαζόμενοι στον πυρηνικό τομέα (οι οποίοι δεν είχαν εμπλακεί στις εργασίες στη Φουκουσίμα) είχαν αποδοθεί σε έκθεση στη ραδιενέργεια.