Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς έφτασε σήμερα στη Σρεμπρένιτσα για να αποτίσει φόρο τιμής στους 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια που σφαγιάστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις πριν 20 χρόνια.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από το Βελιγράδι, ο Βούτσιτς καταδίκασε «το τερατώδες έγκλημα» που διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα.

«Είκοσι χρόνια πέρασαν από το φρικτό αυτό έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα. Δεν υπάρχουν λέξεις με τις οποίες κάποιος μπορεί να εκφράσει τη λύπη και τη μεταμέλειά του για τα θύματα, ούτε την οργή του απέναντι σε αυτούς που διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα», ανέφερε ο Βούτσιτς σε ανοικτή επιστολή του, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία».

Πριν 20 χρόνια, τον Ιούλιο του 1995, αν και η περιοχή είχε κηρυχθεί «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, στη χειρότερη σφαγή που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι υποχρέωσή μου να υποκλιθώ μπροστά στα θύματα, είναι μια πράξη που καθορίζει το μέλλον μας και αυτό το κοινό μέλλον (με τους μουσουλμάνους) δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα ενός προσωπικού ή εθνικού εγωισμού, αυτό δεν έχει θέσει ανάμεσα σε όλους αυτούς τους τάφους», πρόσθεσε.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε επίσης «τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

«Επιθυμούμε, η κυβέρνηση της Σερβίας επιθυμεί, να ζούμε με τους Βόσνιους, να εργαζόμαστε μαζί και να ξαναχτίσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Εξ ονόματος της Σερβίας εύχομαι σε όλους μας ένα κοινό μέλλον, πεπεισμένος ότι αυτή η ευχή είναι το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτό το λυπηρό παρελθόν», τόνισε ο Βούτσιτς.

Τα φέρετρα 136 από τα αναγνωρισμένα θύματα της σφαγής αυτής θα ταφούν σήμερα στο νεκροταφείο που βρίσκεται στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα.

Μέχρι σήμερα 6.241 θύματα, που έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί, έχουν ταφεί στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, και 230 σε άλλα νεκροταφεία.

Από τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995) σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι και περίπου 2 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σχεδόν ο μισός πληθυσμός.

Σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους σε όλη τη Βοσνία. Περίπου 5.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες, αναμένονται να παραστούν στις τελετές μνήμης, ενώ πολλοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, θα μεταβούν στη Σρεμπρένιτσα. Ο Κλίντον είχε παραστεί και στην 10η επέτειο από τη σφαγή.

Ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θα είναι επίσης παρών, όπως ήταν το 2005 και το 2010.

Το 2010 το κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε μια ανακοίνωση για τη Σρεμπρένιτσα χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Το 2013 ο νυν πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς είχε ζητήσει «γονυπετής να συγχωρεθεί η Σερβία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα», χωρίς παρόλα αυτά να κάνει λόγο για γενοκτονία.