Ένα νέο σύστημα ελέγχου στα διεθνή αεροδρόμια ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια και ταυτόχρονα να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των επιβατών και οι ενοχλητικοί προσωπικοί έλεγχοι προτείνει η παγκόσμια βιομηχανία αεροσκαφών.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) παρουσίασε το αποκαλούμενο σημείο ελέγχου του μέλλοντος. Πρόκειται για ένα σύστημα με το οποίο θα διοχετεύονται οι επιβάτες σε έναν από τρεις διαδρόμους ασφαλείας με βάση την αξιολόγηση της επικινδυνότητας έπειτα από έλεγχο των βιομετρικών τους διαβατηρίων.

«Έχουμε την δυνατότητα να ξεκινήσουμε τον βιομετρικό έλεγχο και το σχέδιο των τριών διαδρόμων αυτή τη στιγμή»,  είπε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Τζοβάνι Μπισινιάνι. «Ενώ ορισμένες τεχνολογίες χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, έστω με την απλή επαναδιατύπωση του τί ισχύει σήμερα, μπορούμε να δούμε μεγάλες αλλαγές σε δύο ή τρία χρόνια», είπε.

Οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες δαπανούν κάθε χρόνο 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια, είπε, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με την βιομηχανία των αερομεταφορών για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Ο Μπισινιάνι είπε ότι οι επιβάτες θα πρέπει να μπορούν να μεταβαίνουν αξιοπρεπώς στην πύλη επιβίβασης, χωρίς να τους σταματούν, να τους κάνουν σωματικό έλεγχο, να τους βάζουν να ανοίγουν τις αποσκευές τους και σίγουρα να μην τους ψηλαφούν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του σημείου ελέγχου του μέλλοντος της ΙΑΤΑ, οι περισσότεροι επιβάτες θα περνούν από τον διάδρομο ασφαλείας αφού προηγουμένως έχουν ελεγχθεί τα διαβατήριά τους. Οι επιβάτες εκείνοι για τους οποίους δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες και που κρίνεται ότι συνιστούν κάποιο κίνδυνο θα υποβάλλονται σε επιπλέον έλεγχο.

Οι επιβάτες για τους οποίους υπάρχουν επαρκή στοιχεία και που έχουν ελεγχθεί και από τις κυβερνητικές αρχές θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση μέσω ενός τρίτου διαδρόμου.