Μία μικρή ιρανική τράπεζα με έδρα τη Γερμανία χρησιμοποιείται από το Ιράν για να παρακάμπτει τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η τράπεζα σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ονομάζεται Ευρωιρανική Εμπορική Τράπεζα (Europaeisch-Iranische Handelsbank AG), ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν είναι ενήμερο για αυτές τις παραβάσεις, επισημαίνοντας παρόλα αυτά ότι η Ομοσπονδιακή Εποπτική Οικονομική Αρχή (BaFin) και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) θα εξετάσουν τις κατηγορίες.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφορία για αυτές τις παραβάσεις. Όμως η BaFin και η Μπούντεσμπανκ εξετάζουν όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν εναντίον αυτής της τράπεζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Μίχαελ Όφερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η γερμανική τράπεζα κάνει συναλλαγές πάνω από 1 δισ. δολαρίων με ιρανικές εταιρείες που συνδέονται με το στρατιωτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.