Ο 50χρονος εικονοκλάστης μουσικός Μισέλ Μαρτελί, γνωστός και ως «γλυκός Μίκι», αναλαμβάνει σήμερα Σάββατο την προεδρία στην Αϊτή, μετά τη νίκη του στις εκλογές, υποσχόμενος «αλλαγή» στην πάμπτωχη χώρα.

Ο Μαρτελί, αστέρας της Κόμπα, της μουσικής των καρναβαλιών που συνδυάζει αφρικάνικους και λατινοαμερικάνικους ρυθμούς, θα ορκιστεί αργότερα σήμερα, παραλαμβάνοντας την εξουσία από τον απερχόμενο πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ.

Ο άπειρος στην πολιτική τραγουδιστής έμοιαζε να μην έχει ουδεμία πιθανότητα να κερδίσει όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του πέρυσι. Όμως, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο την 20ή Μαρτίου την πολύ πιο έμπειρη πολιτικό, απόφοιτο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκά.

Αναλαμβάνει την εξουσία σε μια χώρα σχεδόν εντελώς κατεστραμμένη από το σεισμό του 2010 –που άφησε πίσω του πάνω από 300.000 νεκρούς και 1,5 εκατομμύριο πολίτες άστεγους–, την επιδημία χολέρας και δεκαετίες κακοδιοίκησης από αυταρχικές κυβερνήσεις. Δηλώνει πως εκπροσωπεί «το νέο άνεμο που φυσά για να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος δικαίου. . . ένα κράτος που θα υπηρετεί το λαό». Αυτό επαναλάμβανε συνεχώς στην προεκλογική του εκστρατεία.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι σεισμοπαθείς ζουν ακόμα σε σκηνές από τεντόπανα και μουσαμάδες, χωρίς ελπίδα να βρουν δουλειά καθώς η οικονομία παραμένει καχεκτική. Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται να συνεργαστεί με τους διεθνείς δωρητές για να εξασφαλίσει την ταχεία λήψη και αποτελεσματική αξιοποίηση της υπεσχημένης βοήθειας, που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες και επικρίσεις για το παρελθόν του ως αντισυμβατικού μουσικού, που κάπνιζε κρακ και ενδιαφερόταν μόνο να πλουτίσει από την τέχνη του, όσο και για τις στενές φιλικές σχέσεις του με αξιωματούχους του πρώην δικτάτορα Ζαν-Κλοντ «Μπέιμπι Ντοκ» Ντιβαλιέ, ο οποίος επέστρεψε στην Αϊτή στα μέσα Ιανουαρίου, μετά από 25 χρόνια εξορίας στη Γαλλία. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μαρτελί έχει «δεξιό πρόγραμμα», ενώ η Μανιγκά είχε καταγγείλει τις επιθέσεις από τους «ροζ παραστρατιωτικούς» στις προεκλογικές της συγκεντρώσεις. Το ροζ είναι το χρώμα του κόμματος το οποίο τον στήριζε, του Repons Peyizan.

Ο ίδιος δηώνει ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός κι ιδιωτικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ειδικά στους τομείς της γεωργίας και του τουρισμού, ώστε η Αϊτή να «μπει σε μια τάξη» και να μη «χρειάζεται» την δύναμη του ΟΗΕ. Έχει προτείνει την επανασύσταση του στρατού που είχε διαλύσει ο πρώην πρόεδρος Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, ο οποίος είχε ανατραπεί το 2004 κι επέστρεψε και αυτός τον Μάρτιο από την εξορία στη Νότια Αφρική.